x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meleşcanu: “Nici pozitiv, nici negativ”

Meleşcanu: “Nici pozitiv, nici negativ”

de Violeta Fotache    |    01 Feb 2008   •   00:00
Meleşcanu: “Nici pozitiv, nici negativ”

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a de­cla­rat ieri, ieşind de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că raportul de ţară care urmează să fie dat publici­tăţii în zilele următoare de Comisia Europeană nu va fi “nici pozitiv, nici negativ”.

 

LA CSM - DESPRE RAPORTUL DE ŢARĂ:


Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a de­cla­rat ieri, ieşind de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că raportul de ţară care urmează să fie dat publici­tăţii în zilele următoare de Comisia Europeană nu va fi “nici pozitiv, nici negativ”.

Meleşcanu a precizat: “Punc­tul slab al Ro­mâ­ni­ei este că a pornit de foar­te departe – de la o jus­­tiţie de tip sovietic, stalinist – şi tre­buie să ajungă foarte rapid la o jus­tiţie de tip european. Acesta este obiectivul nostru”. El a subliniat că a văzut proiectul raportului de ţară: “Acest raport de ţară nu este un raport care evaluează starea justiţiei din România, ci pur şi simplu care pre­zintă factual ce s-a făcut şi ce ră­mâ­ne de făcut, astfel încât, până la ra­portul din iunie anul acesta, care va fi un raport de evaluare într-ade­văr, autorităţile române să ştie ce priorităţi ar trebui să ur­mă­reas­că”.

 

MAREA CORUPŢIE, O PROBLEMĂ. Şeful interimar al Jus­ti­ţi­ei a subliniat că o problemă importantă rămâne în continuare lupta împotriva corupţiei. “Uitân­du­-ne la raport şi încercând să facem o evaluare, aş spune că problema importantă rămâne, aşa cum văd eu lucrurile, lupta împotriva co­rup­ţi­ei şi mai ales a marii corupţii. Cred că asta reprezintă o prioritate în continuare, judecând după raport, dar mai ales după evaluările pe care le-am făcut noi la Ministerul Jus­ti­ţiei”, a adăugat liberalul.

 

FĂRĂ CLAUZĂ. Totuşi, referindu-se la raportul de evaluare din vară, oficialul a afirmat că nu crede în posibilitatea activării clauzei de salvgardare pentru justiţie. Despre “corecturile” pe care Ministerul Justiţiei le-a trimis la Bru­xelles, Teodor Meleşcanu a precizat că acestea cuprind informaţii despre care nu ştie dacă vor fi cuprinse la final în raport şi că sunt detalii despre care Comisia Europeană nu avea cum să ştie, cum ar fi, de exemplu, faptul că luni Consiliul Naţional de Integritate a aprobat statutul ANI, ceea ce permite deschiderea procedurii de concurs pentru angajarea inspectorilor de integritate.

 

TELEFONUL CU FRATTINI. Teodor Meleşcanu a menţionat că a discutat miercuri seara la telefon cu comisarul european Franco Frattini. “Domnul Frattini este conştient mai ales de hotărârea politică a Guvernului de la Bucureşti de a se implica în continuare în reforma din justiţie. Punctul meu de vedere – şi acela a fost şi principalul mesaj pe care l-am transmis – este că, în pofida hârjonelilor politice de la noi, soluţia de ministru interimar la Justiţie urmăreşte tocmai ca acest mesaj politic să fie foarte clar. Pentru noi, reforma justiţiei reprezintă o prioritate în continuare”, a afirmat Meleşcanu.

 

 

×
Subiecte în articol: observator melescanu