x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meleşcanu: România poate deveni un avocat puternic în Consiliul de Securitate al ONU în lupta împotriva schimbărilor climatice

Meleşcanu: România poate deveni un avocat puternic în Consiliul de Securitate al ONU în lupta împotriva schimbărilor climatice

12 Mar 2019   •   11:35
Meleşcanu: România poate deveni un avocat puternic în Consiliul de Securitate al ONU în lupta împotriva schimbărilor climatice

România va deveni un avocat puternic pentru un rol mai proeminent în Consiliul de Securitate în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române participă marţi la conferinţa internaţională cu titlul "Consolidarea rezilienţei la dezastrele naturale", organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul deţinerii de către România a mandatului de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.

"Până de curând, schimbările climatice ca atare lipseau în mare măsură din discursul public şi nu atrăgeau atenţia celor care vorbeau de chestiuni de politică atunci când se evocau interesul naţional, siguranţa naţională sau politicile naţionale. Totuşi, astăzi, schimbările climatice se dovedesc a fi reale mai mult ca niciodată şi arată că ţine de interesul nostru naţional şi de siguranţa naţională să luptăm contra lor, fie că vorbim de uragane, secete, inundaţii, incendii de pădure, creşterea nivelului mării sau evenimente extreme, vedem că acestea se întâmplă peste tot, în întreaga lume şi că ne afectează pe toţi într-un fel sau altul. Impactul social şi cel economic sunt adesea uriaşe, efectele climei au dus la strămutarea mai multor oameni decât războaiele, asta ar trebui să ne dea de gândit", a afirmat Meleşcanu.

El a spus că şi România, ca o ţară care este expusă la un mare număr de riscuri naturale, având în vedere poziţia sa geografică şi schimbările climatice, a înregistrat "o experienţă dureroasă" ceea ce le-a permis autorităţilor să înveţe o lecţie importantă.

"Schimbările climatice nu se petrec doar în insule îndepărtate şi în viitorul pe care nu îl cunoaştem astăzi. (...) Cu siguranţă că trebuie să acţionăm rapid şi să luptăm contra perturbărilor climei care produc efecte ireversibile şi catastrofale şi trebuie să acţionăm acum. (...) Se pune întrebarea: facem destul ca să împiedicăm perturbările acestea ireversibile şi catastrofale induse de climă? Sunt convins că ar trebui să purtăm împreună această responsabilitate şi să luptăm cu cauzele acestui fenomen, fie că suntem mari sau mici, bogaţi sau săraci, puternici sau slabi, pe o insulă sau într-o ţară înconjurată de alte ţări şi fără ieşire la mare, că avem mai multă sau mai puţină influenţă, ar trebui cu toţii să purtăm această bătălie şi să ne angajăm în lupta contra acestor fenomene trecând dincolo de bunele intenţii şi de discursurile emoţionante. Lupta contra ameninţărilor globale ne cere să dăm dovadă de o voinţă politică puternică, să fim conştienţi, atât pe plan intern, cât şi pe plan multilateral, având în vedere că este necesar un efort colectiv. (...) Trebuie să ascultăm mai multe voci care să promoveze cadrul multilateral şi ordinea internaţională bazată pe reguli, pentru că aceasta este calea de a lupta în mod eficient contra schimbărilor globale", a subliniat Meleşcanu.

Ministrul român de Externe a punctat că Naţiunile Unite ar trebui să joace un rol important.

"Dacă spun cuvintele Naţiunile Unite mă gândesc, de fapt, la un sistem global multilateral revitalizat, capabil să depăşească problemele actuale şi presiunile naţionaliste, marginalizarea unor segmente importante ale populaţiei şi instabilitatea geopolitică. Din punctul nostru de vedere, Acordul de la Paris creează un cadru multilateral esenţial pentru administrarea activităţilor globale în lupta contra schimbărilor climatice. Avem încredere că acest acord ne permite tuturor să captăm energia pentru a duce mai departe în mod accelerat lupta contra schimbărilor climatice. Şi UE lucrează la o strategie pe termen lung, ambiţioasă, care trebuie trimisă la forurile de specialitate până în 2020 şi care respectă prevederile Acordului de la Paris. (...) Având în vedere acest parteneriat, UE şi statele sale membre îşi reafirmă angajamentul de a continua eforturile la scară largă pentru mobilizarea unor fonduri internaţionale contra activităţilor climatice", a spus Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat şi rolul pe care l-ar putea juca ţara noastră în acest sens, din postura de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

"Organizaţii internaţionale precum ONU, NATO, Uniunea Africană afirmă numeroase şi potenţiale ameninţări aduse prin schimbările climatice. Din anul 2007, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a abordat legăturile existente între schimbările climatice şi securitate. În cursul dezbaterilor deschise dedicate acestei teme, în ianuarie 2019, Consiliul de Securitate a semnalat ameninţarea crescândă pentru pace, securitate şi dezvoltare ca un rezultat al schimbărilor climatice. Membrii săi au făcut apel la o acţiune urgentă pentru a reduce emisiile, au făcut apel la investiţii pentru prevenire şi administrarea riscurilor datorate schimbărilor climatice pentru a combate multitudinea formatelor de securitate cauzate prin schimbările climatice. (...) Este o bătălie care trebuie să continue. (...) România este o ţară în mod tradiţional angajată în multilateralismul efectiv împreună cu ONU, (...) şi-a înaintat candidatura pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU la alegerile care vor avea loc în luna iunie. Dacă este aleasă, România va devenit un avocat puternic pentru un rol mai proeminent în Consiliul de Securitate în lupta împotriva schimbărilor climatice într-o manieră integrată. Şi ne vom asuma responsabilităţi în cadrul eforturilor destinate în amplificarea eficienţei Consiliului în acest domeniu", a punctat Meleşcanu.

Reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, de la Banca Mondială şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei participă marţi, la Bucureşti, la conferinţa "Consolidarea rezilienţei la dezastre naturale", care se desfăşoară la Palatul Parlamentului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor melescanu