x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se formează un nou vortex polar în stratosferă deasupra Polului Nord. Cum va fi iarna 2024-2025

Se formează un nou vortex polar în stratosferă deasupra Polului Nord. Cum va fi iarna 2024-2025

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2024   •   20:56
Se formează un nou vortex polar în stratosferă deasupra Polului Nord. Cum va fi iarna 2024-2025
Sursa foto: Vortex polar. Sursa: Sever Weather

Un nou Vortex Polar se dezvoltă în stratosferă peste Polul Nord, pe măsură ce temperaturile scad. Crește în intensitate mai lent decât de obicei în acest an, ceea ce ar putea avea implicații meteorologice pentru următoarele luni și în iarna 2024-2025, potrivit Sever Weather Europe.

Vortexul Polar are un impact puternic asupra vremii de iarnă în Statele Unite, Canada și Europa. Mai ales dacă începe să se prăbușească la mijlocul sezonului, așa cum s-a văzut de câteva ori în ultimii ani, scrie Antena3CNN.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale, care începe să creeze o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortex Polar.

 

Vortexul Polar poate însemna diferența dintre o iarnă foarte rece și cu zăpadă și o iarnă caldă și uscată.

Un vortex polar puternic/stabil înseamnă, de obicei, circulație polară puternică. Acesta conține aer mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde pentru majoritatea zonelor din Statelor Unite și Europa.

În schimb, un vortex polar slab creează un model slab de curent de aer. Drept urmare, este mai greu să rețină aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite și Europa. 

Răcirea peste Polul Nord a început deja. În Stratosferă, răcirea începe de obicei în august și crește puternic în septembrie și octombrie. În cele din urmă, Stratosfera atinge cea mai rece perioadă în noiembrie și decembrie, când Vortexul Polar este de obicei cel mai puternic. 

Vortexul este în prezent mai rece decât în ​​mod normal. Arată o răcire continuă peste și în jurul Polului Nord, cu o scădere puternică a temperaturii în următoarele 16 zile.

Privind prognoza reală a temperaturii pentru sfârșitul lunii septembrie, putem vedea un nucleu rece care se dezvoltă peste/în jurul cercului polar din stratosferă. Aceasta este inima Vortexului Polar și, cu cât devine mai rece, cu atât Vortexul Polar poate deveni mai puternic.

Privind mai jos la prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, puteți vedea că Vortexul Polar este deja mai dezvoltat și crește rapid în dimensiune. Pe măsură ce presiunea scade în Vortexul Polar, crește viteza și adâncimea vântului. 

Potrivit Sever Weather, un eveniment de încălzire stratosferică bruscă este exact ceea ce sugerează numele: o creștere bruscă a temperaturii în stratosfera polară în timpul iernii. Încălzirea stratosferei înseamnă că vortexul polar este slăbit și se poate prăbuși sub presiunea evenimentului de încălzire.

 

O prăbușire a Vortexului Polar stratosferic creează o reacție în lanț, perturbând curentul de aer de dedesubt. Acest lucru creează de obicei o presiune ridicată peste Cercul Arctic și eliberează aer rece arctic în Statele Unite sau Europa. 

 

×