x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul de Externe avertizează din nou românii în privinţa Ebola

Ministerul de Externe avertizează din nou românii în privinţa Ebola

05 Aug 2014   •   17:32
Ministerul de Externe avertizează din nou românii în privinţa Ebola
Sursa foto: AHMED JALLANZO/EPA

Ministerul Afacerilor Externe informează din nou cetăţenii români care călătoresc în Africa de Vest cu privire la epidemia de febră virală hemoragică (Ebola) înregistrată în trei state din această regiune - Guineea-Conakry, Liberia şi Sierra Leone.

„Întrucât boala este contagioasă, ţările unde virusul a fost confirmat prin analize de laborator (Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria), cele în care au existat cazuri prezumate, dar neconfirmate prin analize de laborator (Mali, Gambia, Senegal), precum şi celelalte state din vecinătatea focarului epidemic au dispus măsuri de prevenire şi au lansat campanii interne de informare a populaţiei”, se arată într-un comunicat al ministerului, remis Jurnalului Naţional.

MAE român reaminteşte că nu există nici vaccin, nici tratament specific împotriva virusului Ebola. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, majoritatea cazurilor de infestare cu acest virus se soldează cu decese.

Banca Mondială va mobiliza de urgenţă 200 milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia şi Sierra Leone să ţină sub control epidemia de Ebola, potrivit unui comunicat difuzat luni la Washington.

Mobilizare la Banca Mondială
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, el însuşi specializat în maladii infecţioase, şi-a exprimat preocuparea afirmând că ''numeroase vieţi sunt în pericol dacă nu se ajunge la stoparea extinderii epidemiei de Ebola''. ''Supraveghez în permanenţă efectul ucigaş al maladiei şi sunt foarte întristat văzând că ea afectează lucrători medicali, familii şi comunităţi'', a declarat şeful Băncii Mondiale în comunicat.
În cadrul unei teleconferinţe, Jim Yong Kim a precizat că va supune rapid acest program de urgenţă votului în Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale, din partea căruia are deja ''sprijin ferm''. O decizie formală pentru alocarea ajutorului urmează să fie anunţată la sfârşitul acestei săptămâni, a precizat Makhtar Diop, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Africa.

Potrivit ultimului bilanţ difuzat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 887 de persoane au murit din cauza febrei hemoragice.
Anunţul acestui ajutor de urgenţă a fost făcut în cursul primei zile a unui summit SUA-Africa ce are loc la Washington şi la care participă delegaţii din circa cincizeci de ţări africane, inclusiv 35 de preşedinţi.

Finanţările vor merge către acţiuni pe termen scurt de sprijin medical, dar şi către acţiuni pe termen lung de sprijin economic, bugetar şi social, a precizat preşedintele BM.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să renunţe la călătoriile care nu sunt imperios necesare în Guineea-Conakry, Liberia, Sierra Leone, iar celor aflaţi deja pe teritoriul acestor state, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate.

×