Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) propune creşterea la 30.000 a contingentului de lucrători străini pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul instituţiei.
"Pentru anul 2019 se stabileşte un contingent de 30.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România", se menţionează în articolul unic al proiectului menţionat. Acesta va modifica Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 care stabilea la 20.000 contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019.
Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările şi completările ulterioare, prevede acordarea de avize de angajare/detaşare pentru următoarele tipuri de lucrători: lucrători permanenţi; lucrători stagiari; lucrători sezonieri; lucrători transfrontalieri; lucrători au pair; lucrători înalt calificaţi; lucrători detaşaţi; lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii).
"Prin Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători străini nou -admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019. Raportat la informaţiile transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări (...), 01.01 -23.06.2019, la nivelul acestei instituţii au fost înregistrate 13.138 cereri pentru eliberarea avizului pentru angajare/detaşare în muncă", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Conform aceleiaşi instituţii, în perioada menţionată au fost eliberate 10.840 avize de angajare/detaşare, din care pentru lucrători permanenţi - 9.554; lucrători detaşaţi - 760; lucrători înalt calificaţi - 130; persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii - ICT- 287; lucrători transfrontalieri - 62; lucrători sezonieri - 45; lucrători au pair - 1; lucrători stagiari - 1.
Totodată, potrivit celor comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018, când au fost eliberate 4.091 avize de muncă/detaşare, se observă o creştere cu 165% a numărului de avize de muncă/detaşare eliberate, se menţionează în nota de fundamentare.
Potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, 64.091 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.
"Astfel, în considerarea celor de mai sus şi în temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările şi completările ulterioare şi având în vedere: - dinamica eliberării avizelor de angajare/detaşare până la data de 26 iunie a.c., care a înregistrat
o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi - înregistrarea unei creşteri a deficitului de forţă de muncă în România, propunem suplimentarea cu 10.000 a contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019, sens în care propunem modificarea articolului unic din Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, după cum urmează: pentru anul 2019 se stabileşte un contingent de 30.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România", se arată în document.
Ministerul Muncii precizează că această suplimentare cu 10.000 de lucrători străini în 2019 poate contribui la asigurarea forţa de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi la prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.
În ceea ce priveşte impactul social al acestui proiect, MMJS precizează că străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România la un singur angajator, urmare suplimentării pentru anul 2019 a contingentului de lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România, ar reprezenta aproximativ 0,46% din numărul persoanelor salariate, care, în primul trimestru al anului 2019, era de 6.480.000, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică.
" Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societăţii româneşti, precum şi în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. Eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detaşare pentru lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1.000.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării plăţii.De asemenea pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare", se mai precizează în nota de fundamentare.
AGERPRES