Proiectele legilor care vizează reforma în domeniul sănătăţii, în special cel vizând pachetul de servicii medicale, vor fi discutate şi completate de reputaţi medici români, în lunile iulie şi august, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. Echipa Ministerului Sănătăţii condusă ministrul Eugen Nicolăescu s-a întâlnit, ieri cu preşedinţii comisiilor de specialitate ale MS, membrii Consiliului Consultativ, conducerea Academiei de Ştiinţe Medicale, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, preşedinţii asociaţiilor de pacienţi, precum şi cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar. Întâlnirea a avut ca scop dezbaterea celor mai importante proiecte de acte normative care vizează reforma în în domeniul sănătăţii: malpraxis, statutul spitalelor, salarizarea cadrelor medicale, stabilirea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului de servicii medicale din asigurări private suplimentare şi reorganizarea şi restructurarea sistemului sanitar.
Profesorul doctor Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că au fost acceptate observaţiile CMR la proiectul legii malpraxisului care vor fi incluse în acesta. De asemenea, preşedintele CMR a subliniat că “dublarea veniturilor medicilor rezidenţi este o revendicare nenegociabilă, urmând să fie rezolvată cu 1 septembrie, adică după rectificarea bugetară anunţată pentru 10 august”. În ceea ce priveşte protestele anunţate, preşedintele CMR a precizat că, săptămâna viitoare, se întâlneşte cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru stabilirea listei revendicărilor şi a calendarului manifestărilor care se vor derula începând cu luna septembrie, “fără a afecta în vreun fel actul medical şi pe pacienţii”.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, participant la această întâlnire, a subliniat necesitatea ca un criteriu esenţial în salarizarea medicilor să fie calitatea actului medical. Totodată, FABC a susţinut şi s-a acceptat ca în pachetul de bază să fie cuprinse bolile cronice şi programele naţionale de sănătate. “Important este că la elaborarea acestor legi importante participă reputaţi medici români şi reprezentanţii sindicatelor şi pacienţilor”, spune preşedintele FABC.
Evenimentul reprezintă o ultimă discuţie, înaintea finalizării proiectelor care se vor supune dezbaterilor publice, asupra celor mai importante proiecte de acte normative care vizează reforma în Sănătate: Malpraxis, Statutul spitalelor, Salarizarea cadrelor medicale, Stabilirea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului de servicii medicale din asigurări private suplimentare şi Reorganizarea şi restructurarea sistemului sanitar.
În jurul orei 17:30, ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLĂESCU, va susţine o conferinţă de presă.
Evenimentul va avea loc în Sala Amfiteatru a Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Splaiul Independentei nr. 169, Bucuresti.