x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii vor avea o nouă minivacanţă în luna august

Românii vor avea o nouă minivacanţă în luna august

de Redacția Jurnalul    |    08 Iul 2024   •   15:00
Românii vor avea o nouă minivacanţă în luna august

În data de 15 august, românii celebrează una dintre cele mai mari sărbători creștine: Adormirea Maicii Domnului. Aceasta zi, marcată de slujbe speciale și procesiuni religioase, este recunoscută ca zi liberă legală în România. Anul acesta, sărbătoarea va cădea într-o zi de joi.

Pentru a oferi angajaților o perioadă extinsă de relaxare, Guvernul a decis să acorde și ziua de vineri, 16 august, ca zi liberă, ceea ce va crea o minivacanță de patru zile, de joi până duminică. Această decizie vizează în principal sectorul bugetar, oferind angajaților din acest domeniu un weekend prelungit.

În cazul în care un angajat din sectorul bugetar trebuie să lucreze pe 15 august, legislația prevede compensații sub formă de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca prestată în ziua de sărbătoare, potrivit Spynews.

Pe de altă parte, angajații din sectorul privat vor beneficia doar de ziua liberă legală de pe 15 august, urmând ca vineri să revină la programul obișnuit de muncă. Există totuși excepții pentru anumite categorii de angajați, cum ar fi cei din sănătate, transporturi și alimentație publică, care, datorită specificului activității lor, vor trebui să lucreze și în zilele de sărbătoare legală.

 

Ce zile libere mai au românii în 2024

În 2024 românii vor mai avea și alte trei zile libere, conform calendarului de mai jos:

Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
Vineri, 16 august – Zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

×