x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Dinescu, audiat de procurori în dosarul Revoluției

Mircea Dinescu, audiat de procurori în dosarul Revoluției

26 Noi 2013   •   15:26
Mircea Dinescu, audiat de procurori în dosarul Revoluției

Poetul Mircea Dinescu a fost audiat marți la Parchetul General în dosarul Revoluției din 1989, el declarând ulterior că a stat ''la taclale" cu procurorii, "la povești vânătorești", informează agerpres.ro.

"Eu i-am întrebat de ce m-au chemat. Și nu știu dacă au știut să-mi răspundă. Despre ce s-a întâmplat în zilele alea (din 1989 — n.r.), povești vânătorești — e concluzia mea. Am stat la taclale, la povești vânătorești, pentru că atâta vreme cât ei n-au reușit în 24 de ani să spună chiar nimic despre cei care au tras în decembrie '89, știind că mulți dintre cei care au tras au făcut după aia cariere babane și în politică, și în servicii, și în armată și mari oameni de afaceri, e clar că a încercat să se pună batista pe țambal. Acum, eu am încheiat cu un vers celebru: Nimic nu-i prea devreme și totu-i prea târziu", a declarat Dinescu, la ieșirea din sediul Parchetului.

"Voiau să fiu martor și n-am acceptat această chestie. Eu am stat acolo la Televiziunea Română și, sigur, am cerut să iasă lumea în stradă. După aia, faptul că revolta populară s-a transformat într-o, hai să zicem, revoluție, loviluție și că activiștii din eșalonul 2 din Partidul Comunist au preluat puterea și că la toate instituțiile românești s-a schimbat numai gardul și denumirea — în loc de Miliție s-a chemat Poliție, în loc de Securitate s-a chemat servicii secrete, în loc de Procuratură se cheamă Parchet...", a continuat Dinescu.

Mircea Dinescu consideră ca fiind "penibil" faptul că a fost chemat să dea declarații în acest dosar.

"E puțin penibil, după părerea mea, pentru că ori faci o chestie serioasă... Atâta vreme cât oameni care au tras la Timișoara, care erau căpitani, maiori au devenit generali și au fost consilieri prezidențiali și sub Iliescu, și sub Constantinescu și sub Băsescu, și-au luat grade în plus. Ăia care au lucrat la Securitate au devenit șefi la servicii. Vii tu să îl chemi pe poetul Dinescu să îl întrebi ce știe el despre oamenii care au tras. Cine purta arme? În decembrie '89, când ieșeai pe stradă erau patru inși: unul îmbrăcat în milițian, unul în uniforma gărzilor patriotice, unul în uniformă de militar și unul în civil. Li se spunea capra cu trei iezi. A tras capra cu trezi iezi și au mai tras câteva oi, probabil rătăcite. Băieții au tras, cine să tragă?", a spus poetul.

El susține că a fost întrebat de procurori ce știe de fostul președinte Ion Iliescu.

"Au cerut chestii vagi, ce știu despre Ion Iliescu. Eu am scris în presă. Eu când știu ceva nu păstrez în gușă, scriu. Le-am spus că știu multe despre Ion Iliescu, dar e treaba mea ce știu despre Ion Iliescu. Au fost destul de amabili și prietenoși pentru niște procurori. Cred că sunt mai duri în anumite cazuri", a afirmat Dinescu. 

×
Subiecte în articol: mircea dinescu dosarul revolutiei