x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Geoană RĂSPUNDE cererii Rusiei de retragere a NATO din România și Bulgaria

Mircea Geoană RĂSPUNDE cererii Rusiei de retragere a NATO din România și Bulgaria

21 Ian 2022   •   13:27
Mircea Geoană RĂSPUNDE cererii Rusiei de retragere a NATO din România și Bulgaria

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, răspunde solicitării Ministerului rus de Externe care vrea retragerea Alianței din România și Bulgaria.  

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.

Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa.

Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a explicat Mircea Geoană, la digi24.

Kremlinul vrea revenirea configurației NATO la cea din 1997.

„Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă. Printre acestea se numără Bulgaria și România”, transmite Ministerul rus de Externe. 

 

×
Subiecte în articol: nato Rusia romania ucraina mircea geoana