x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mita la AVAS - Arestari pentru SOFERT SA BACAU

Mita la AVAS - Arestari pentru SOFERT SA BACAU

de Mirela Romanet    |    Violeta Fotache    |    19 Sep 2006   •   00:00
Mita la AVAS  -  Arestari pentru SOFERT SA BACAU

Unul dintre greii AVAS pe zona Moldova, Dan Dimitrie Hauca, a fost prins ieri in flagrant in timp ce primea 50.000 de euro, pe care scria fluorescent "MITA". In schimb, el a promis aranjarea licitatiei Sofert SA Bacau.

Fost jurist la Bancorex, Dan Dimitrie Hauca este cunoscut ca "responsabil" al AVAS, pe zona Moldova inca din 2004, chiar de pe vremea cand desi era reprezentant AVAS, el a facut-o pe consilierul juridic pentru una dintre firmele de la care statul avea de recuperat creante ("Perla Moldovei"). Acum el a intrat din nou in atentie cu o chestiune mult mai grava decat un conflict de interese: coruptia. In schimbul banilor pretinsi si primiti de la reprezentanta unei societati comerciale, Hauca si cei doi intermediari ai afacerii au promis sa dea pe tava actiunile Sofert SA.

LICITATII TRUCATE. Trei licitatii cu strigare au fost organizate pentru adjudecarea unor tranzactii referitoare la privatizarea Sofert SA Bacau. Ultima a avut loc la inceputul lunii septembrie. Pretul de pornire a fost acelasi ca si cel de adjudecare: 17,6 milioane de RON. Au participat trei firme, Eldo din Bucuresti, Giromet din Brasov si H&H din Constanta, aceasta din urma fiind castigatoarea licitatiei, prin excluderea celorlalte doua. Monitorizarea facuta de procurorii DNA si specialistii din cadrul structurilor MAI, pe o perioada de doua saptamani, in urma denuntului reprezentantei uneia dintre firmele care au pierdut batalia pentru actiunile Sofert, a pus sub semnul indoielii corectitudinea organizarii si desfasurarii licitatiei. Fostul Sofert, acum Amoco Bacau, face parte din grupul de firme controlat de Ioan Niculae, mai ales prin Interagro. Grupul detine 65% din actiunile Sofert, alte 14% apartinand AVAS. Niculae este mai cunoscut pentru rolul pe care l-a avut in evolutia fostei mari campioane a asigurarilorAsirom si a fostei mari glorii a rafinariilor, Astra Ploiesti, ca si a echipei de fotbal omonime. Rafinaria nu mai functioneaza de mai bine de un an si se afla de asemenea sub spectrul falimentului.

INTERMEDIARII. Femeia a spus autoritatilor ca i s-au cerut bani in schimbul carora i s-a promis ca va castiga pachetul de actiuni, dar pentru ca nu a vrut, a pierdut. Ea a contestat licitatia ca nelegala, moment in care, potrivit unor surse judiciare, a fost contactata de un intermediar. Propunerea: 50.000 de euro pentru a-i rezolva favorabil contestatia. Flagrantul a scos la iveala si un al doilea intermediar. Cei doi, prinsi odata cu Dan Hauca, sunt Vasile Dumbrava si Rusu Ciprian, iar potrivit surselor noastre ei ar fi facut parte dintre cei care s-au ocupat de organizarea licitatiei. Primul este un fost consilier juridic care a lucrat in cadrul Politiei Bacau, actualmente lector universitar la Universitatea George Bacovia, din Bacau. Al doilea este un debutant in aceasta profesie pe care o practica in cadrul firmei de lichidari Instant Expert. Dan Dimitrie Hauca si cei doi intermediari au fost ridicati si dusi la DNA Bucuresti pentru audieri. Ei risca sa fie retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatii de coruptie, si prezentati judecatorilor cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

REACTII. Dan Hauca detine doar functia de consilier juridic la Directia Contencios Lichidari Valutare Falimente, ne-a precizat ieri seful AVAS, Razvan Orasanu. El avea atributii de reprezentare AVAS in fata instantelor din circumscriptia Curtii de Apel Bacau si administra dosarul Sofert SA. "Avas va solicita institutiilor implicate informatiile si documentele necesare pentru constatarea vinovatiei angajatului institutiei. Nu tolereaza si nu va tolera acest tip de comportament si va aplica cel mai sever tratament", a declarat Razvan Orasanu pentru Jurnalul National. Cu alte cuvinte, retinut de procurorii DNA pentru coruptie, Dan Hauca risca sa-si piarda functia detinuta la AVAS.

DISCIPLINAR
"AVAS nu tolereaza si nu va tolera acest tip de comportament. Vom aplica cel mai sever tratament!"
Razvan Orasanu,
seful AVAS

ALTE PIERDERI
Asirom nu "se simte" nici ea mai bine in holdingul Interagro, dupa pierderile de 361 miliarde de lei vechi de anul trecut. Dificultatile financiare ale companiilor din grup sunt atat de mari incat marele patron si-ar putea vinde terenurile agricole. Ziarul Financiar il cita pe Niculae spunand ca va renunta la o parte din cele 50.000 de hectare de teren agricol administrate, din care 10.000 sunt in proprietatea grupului. Agricultura pare sa fi salvat intregul grup Interagro, care a incheiat anul 2005 cu afaceri echivaland cu 700 milioane de euro, dar cu profit inca, desi mai mic decat in 2004. (A.N. I.)

AMBITII
La inceputul anului, Niculae mai avea inca ambitia de a construi un imperiu al ingrasamintelor chimice, controland, pe langa Sofert si Azochim Savinesti, aflate in procedura de faliment si fostul combinat de la Turnu Magurele. Recent grupul lui a depus la AVAS oferta pentru preluarea intregului combinat chimic Nitramonia Fagaras, potrivit AMPress. Firmele controlate de el au mai degraba un palmares al pierderilor. In domeniul ingrasamintelor, Niculae nu a fost deloc pregatit pentru scumpirile la gaze naturale, ca intreaga ramura a ingrasamintelor. Sofert a avut datorii totale de peste 797 miliarde lei vechi si pierderi nete de 236 miliarde de lei, in 2004. Lucrurile s-au inrautatit anul trecut, inclusiv pentru Azochim, care a avut pierderi totale de peste 1.724 miliarde de lei vechi. (A.N.Ionescu)

×
Subiecte în articol: observator AVAS bacau sofert hauca