x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Modelele de subiecte pentru examenele naţionale 2012, publicate pe internet

Modelele de subiecte pentru examenele naţionale 2012, publicate pe internet

31 Oct 2011   •   16:34

Modelele de subiecte pentru examenele nationale din 2012, respectiv cele pentru evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a si cele pentru bacalaureat, au fost publicate pe internet, pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro, anunta Ministerului Educatiei.

Modelele pentru evaluarea competentelor si pentru probele scrise sunt insotite de precizari privind scopul evaluarii, statutul disciplinei, structura subiectelor, competentele de evaluat, detalii privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare si de notare.

La evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a se regasesc modelele de subiecte pentru Limba si literatura romana si Matematica, precum si pentru Limba si literatura materna.
Media notelor obtinute la evaluarea nationala va conta la admiterea in liceu.

Pentru examenul de bacalaureat 2012 este prezentat, spre informarea elevilor, a profesorilor si a tuturor celor interesati, un ghid privind desfasurarea probelor A si B (de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limbile materne), a probei C (de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu) si a probei D (de evaluare a competentelor digitale).

De asemenea, sunt publicate modele de subiecte pentru toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, dar si pentru probele scrise si anume pentru Limba si literatura romana, Limba si literatura materna (sapte discipline), Matematica, Istorie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie si pentru cele cinci discipline socio-umane (Economie, Filosofie, Logica si argumentare, Psihologie, Sociologie).
Se mentioneaza faptul ca pentru proba C sunt publicate modele structurate in functie de continutul probei: intelegerea unui text audiat, proba scrisa si proba orala, corespunzatoare celor zece limbi de circulatie internationala studiate in liceu. Sunt publicate si traduceri ale modelelor de subiecte in limbile minoritatilor nationale.

Ministerului precizeaza ca modelele sunt orientative si au ca scop familiarizarea elevilor si a profesorilor cu tipul de subiecte, precum si cu nivelul de dificultate al acestora.

×