x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Modificări smulse cu huiduieli

Modificări smulse cu huiduieli

de Diana Scarlat    |    24 Mar 2009   •   00:00
Modificări smulse cu huiduieli
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Proiectul de OUG privind eliminarea sporurilor salariale a scos ieri bugetarii în stradă. Sindicaliştii din administraţie, educaţie, sănătate şi poliţie au pichetat sediul Ministerului Muncii, precum şi sediile partidelor aflate la guvernare, cerând Guvernului să nu adopte actul normativ.



Cu fluiere, cu bannere, baloane şi steguleţe pe care au inscripţionat numele sindicatelor din care fac parte, în faţa Ministerului Muncii, peste 400 de bugetari şi-au huiduit ieri aleşii care susţin proiectul de OUG privind eliminarea sporurilor. Sindicaliştii afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat sediile Ministerului Muncii, PD-L şi PSD din Bucureşti, între orele 12:00 şi 14:00, liderii intrând apoi la negocieri cu reprezentanţii Ministerului. În acelaşi timp, peste 4.000 de sindicalişti afiliaţi Confederaţiei "Cartel Alfa" - reprezentând peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie - au pichetat sediile prefecturilor.

NEGOCIERI
Reprezentanţii "Cartel Alfa" au reuşit să smulgă, în urma negocierilor de la Ministerul Muncii, menţinerea salariului de merit, a cărui eliminare era prevăzută la articolul 6, şi a fondului de premiere, menţionat la articolul 7, eliminând alineatul 2 din articolul 20 din proiectul de ordonanţă, care prevedea obligaţia ordonatorilor de credite de a reduce cheltuielile de personal. Nu s-a scos în schimb alin. 1 din art. 20, bugetarii fiind astfel la mâna ordonatorilor de credite. Nu s-a căzut de acord în privinţa articolului 11, privind indemnizaţia de conducere. Alte câteva zeci de sindicalişti au protestat ieri şi în faţa sediului central al PSD, unde s-a desfăşurat şedinţa Biroului Permanent Naţional. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat după şedinţa BPN al PSD că ordonanţa va include sporurile cerute de sindicalişti, dar numai ca valori maximale, urmând ca ordonatorii de credite să negocieze cu sindicaliştii pe fiecare categorie şi pe fiecare spor în parte. Marian Sârbu a discutat la sediul PSD şi cu reprezentanţii "Cartel Alfa".

CREŞTE ŞOMAJUL
Sindicaliştii se aşteaptă oricum la reduceri de buget şi la pierderea unui număr mare de locuri de muncă în urma acordului cu FMI. "De fiecare dată când am avut acorduri cu FMI, am pierdut drepturi şi locuri de muncă", a declarat Octavian Luca, vicepreşedinte "Cartel Alfa". De altfel, FMI a anunţat ieri, în cadrul negocierilor, că sporurile nu trebuie să reprezinte mai mult decât 20%-25% din totalul veniturilor salariale. Ministrul Muncii a mai declarat ieri că numărul şomerilor ar putea creşte până la sfârşitul anului la 800.000, cu 300.000 mai mulţi decât se estima până acum. Pe fondul creşterii ratei şomajului, Marian Sârbu a cerut suplimentarea bugetului alocat Ministerului Muncii cu 500 de milioane de lei, bani care ar asigura plata indemnizaţiilor de şomaj şi cheltuielile pentru formarea profesională.

×
Subiecte în articol: observator cartel alfa