x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mondial, “cel mai om bun”

Mondial, “cel mai om bun”

de Luiza Moldovan    |    23 Iun 2014   •   16:52
LA VIE EN MOV
Am o pretenară, ţigancă cu fuste lungi, cu părul lung (că ţigăncile n-au voie să se tundă), neagră-neagră, are doi plozi foarte frumoşi şi cerşeşte în faţă la Mega. Săptămâna trecută, pe frigul ăla, era cu picioarele goale, în nişte papuci vai mama lor. O iau la rost: “voi staţi în frig şi faceţi foamea, iar bogaţii voştri, ţiganii voştri întorc banii cu lopata”. Cum fata habar n-are ce se petrece în ţară pentru că: 1) n-are televizor, 2) nu ştie să citească, e analfabetă cu acte-n regulă, nici nu ştie cât poartă la picior şi 3) stă pe străzi toată ziua (nu ştie cine e premierul României iar pe Băsescu îl ştie “pentru că e de mult timp da’ ăsta (Ponta, n.red.) e mai nou”), deci cum toate astea sunt îndeplinite, fata mă-ntreabă candid la ce bogaţi mă refer. “Cum la cine? La Bercea ăla al vostru”. Deodată se umple de respect, sare de pe marginea trotuarului şi mă ia de mână: “Bercea, nu te lua de Bercea, că Bercea e cel mai om bun, dă bani la oameni, da’ euro, nu aşa, ştiu mulţi oameni care le-a dat Bercea bani şi mi-a zis şi mie să mă duc, că-mi dă şi mie, nu te lua de el, că e om bun! M-aş duce şi io să-mi dea, da’ nu ştiu unde stă”.

I-am zis că în Drăgăneşti-Olt stă, iar ea a rămas descumpănită că habar n-avea ce-i aia Drăgăneşti-Olt. Credea că se ajunge cu 335 până-n Drăgăneşti-Olt. Zic “Nu ştii unde-i Drăgăneşti-Olt, nu-i aşa?”, zice “aşa e”, zic “se vede pe tine că nu ştii, e departe, tre’ să iei trenu’”, “aaa, nu iau trenu’, că nu ştiu cu trenu’, ştiu s-ajung la gară, da’ de-acolo nu mai mă descurc, ce fac cu copiii? Dă-i şi lu’ asta, c-a terminat şcoala acuma”, “păi, fată, degeaba te duci pân-acolo, că Bercea nu mai e acolo, cel puţin temporar, Bercea e la pârnaie”, “la pârnaie?!?”, “da, la pârnaie, la puşcărie”, “de ce, a furat???”.

Nu-mi venea să cred. Trebuia să-i explic chiar tot, dar recunosc că mi se părea amuzantă. Fetei nu-i venea să creadă că Bercea e un infractor, pentru că ea nu ştia decât că “Bercea e cel mai om bun”, pentru că doar asta a auzit ea de la ţiganii ei. Îi zic că, uite, d-aia le convine la unii să-i ţină pe alţii să se ducă la şcoală, să pună mâna pe carte, că le convine, că ONG-urile le mănâncă lor banii, ei stau pe străzi şi cerşesc, îşi învaţă plozii să fure, care plozi, pe urmă, înfundă puşcăriile. Se uită la mine ca la portocale.

Îmi dau seama că dacă mai continuu mult devin penibilă. Pentru că, deşi nu e proastă, nu-nţelege. Pentru că s-a obişnuit aşa, pentru că, pentru ea, e mult mai important ce le pune copiilor pe masă decât ce fură unii şi alţii, pe spinarea (şi a) ei. Pentru că “azi” e mai important ca “mâine”.


×
Subiecte în articol: la vie en mov