x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moş Crăciun se apropie de start

Moş Crăciun se apropie de start

de Veronica Bectas    |    16 Dec 2011   •   15:35

Inca o saptamana pana la Craciun si incepem sa simtim ca ne apropiem de linia de sosire. Bradul asteapta afara sa-i vina sorocul, cadourile dupa care am alergat atatea zile sunt bine ascunse de privirile indiscrete, iar in camari stau asezate bunatatile mai ceva ca in seiful bancii. A fost greu, dar ne putem declara campioni. Am trecut cu bine cele mai istovitoare zile din an. Nu mai ramane decat ca Mos Craciun sa-si faca datoria si sa treaca pe la toate casele, ca doar asa e obiceiul! Dar pentru ca si Mosul are nevoie de antrenament inainte de noaptea cea mare, aradenii s-au gandit sa-i pofteasca sambata pe toti mosii inchipuiti (sau nu) sa participe la un maraton… caritabil. Exista doar doua conditii pentru Maratonul Mos Craciunilor: participantii sa aiba peste 18 ani si sa detina un costum de Mos Craciun. Premiile vor fi donate unui numar de 15 familii nevoiase care vor avea anul acesta sarbatori mai bogate. Si tot un antrenament, de aceasta data pentru masa de sarbatoare, ar putea fi Festivalul Sarmalelor si Carnatilor ce se desfasoara intre 17 si 23 decembrie la Romexpo sau Atelierul de aranjamente florale pentru masa de Craciun, ce se desfasoara duminica in Bucuresti. In rest, weekendul acesta va pofteste la targuri de iarna sau de cadouri, la spectacole de colinde, ateliere, dar si expozitii de arta.

Targuri
Pana la 23 decembrie, in Parcul IOR din Bucuresti, supranumit Orasul lui Mos Craciun, sunt asteptati sa vina nu doar copiii, ci si toti cei care adora aroma castanelor fierbinti, coapte in jar. Nu vor lipsi obisnuitele delicii ale targurilor de iarna, precum vinul sau tuica fiarta, clatitele, gogosile si concertele in aer liber. Printre invitati se vor afla corul Divina Armonie, Ansamblul Burnasul Teleorman, Andra, Vasile Seicaru si Bere Gratis.

Daca ajungeti pana la 23 decembrie la Palatul Copiilor din Bucuresti veti avea sansa de a cauta in Desaga lu’ Mos Craciun. Un targ dedicat cadourilor dintre cele mai diverse: decoratiuni pentru pom, bijuterii, produse cosmetice sau de artizanat, jucarii, obiecte de vestimentatie si acesorii, dar si dulciuri. Sa nu uitati sa participati la tombola, niciodata nu poti sa stii ce ascunde Mosul in desaga!

Vineri este ultima zi in care mai puteti cumpara produsele handmade expuse in Pasajul Universitatii. Picturi, masti, bijuterii, decoratiuni, accesorii si aranjamente, tot atatea surse de inspiratie in goana dupa cadouri.

Cadouri cu stil sau cum sa personalizezi Craciunul. Clujenii sunt invitati sa viziteze sambata si duminica Targul "Craciun cu stil' deschis in Turnul Croitorilor. Peste 30 de participanti din intreaga tara va vor ademeni cu obiecte unicat, lucrate manual. Materialele sunt extrem de diverse, de la pietre pretioase, pana la materiale reciclate. Cum vi se pare un Craciun Eco? Veti putea darui bijuterii, decoratiuni, dar si jucarii. Cu siguranta vor face senzatie.

De altfel, oriunde ati fi in acest weekend sigur veti gasi inspiratia unor cadouri reusite. Pana la sfarsitul anului, in Cotroceni este deschis Targul de Craciun. La Slatina, pana la 18 decembrie puteti vizita Targul cadourilor de Craciun, pentru ca la Brasov intre 16 si 18 decembrie sa asistati la un spectacol de muzica populara si, bineinteles, multe cadouri la Targul de Craciun.

Ateliere.
Poftiti copii sa-l ajutati pe Mos Craciun! Talentati sau nu, ei se pot deghiza pentru cateva zile in spiridusi de increde si stapani ai Atelierului lui Mos Craciun, deschis pana la 22 decembrie la Iasi. Cei mici vor invata sa confectioneze podoabe, felicitari si papusi ce vor impodobi cel mai minunat brad din oras. Dar asta nu este tot, pentru ca in fiecare zi vor avea loc cursuri de pictura pe ceramica sau sticla, origami si modelaje. Fiecare seara se va incheia cu un maraton al povestilor de Craciun.

Iarna aceasta Oradea se transforma in Tara Jucariilor. Pana la sfarsitul lunii micutii vor cutreiera Tinutul cadourilor uriase, Taramul marionetelor, Tinutul soldateilor si Tara Dulciurilor. De asemenea, cei mai pofticiosi vor intra in Fabrica de Zahar unde vor confectiona coifuri din zahar colorat, decorate dupa dorinta.

Colinde.
Festivalul National de Datini si Obiceiuri incepe astazi la Oradea la Casa de Cultura a Sindicatelor, fiind o sansa pentru a readuce la lumini vechi traditii care altfel ar putea fi uitate. Evenimentul este precedat de o parada a costumelor populare, in care copiii vor fi personajele principale.

Si tot vineri, la Teatrul Constantin Tanase sunteti invitati la un spectacol caritabil ce ii are in prim plan pe copii. Zambet de Craciun, un spectacol de colinde, cantece evreiesti, cor de copii, fanfara si orchestra de mandoline. Toate fondurile stranse la acest eveniment vor fi donate copiilor bolnavi de cancer internati la Spitalul Fundeni.
Sculati, sculati, boieri mari! Sub acest titlu debuteaza la Covaci, judetul Timis, un festival de colinde la care vor participa Ansamblul Timisul, Corul Oastei Domnului, corul Liceului Pedagogic Carmen Sylva din Timisoara, coruri si strane bisericesti.

Sarbatoarea bunului gust
Rafinatii cunoscatori ai obiectelor frumoase si a deliciilor gurmande sunt invitatii de onoare ai un eveniment inedit, gazduit de Cetatea Bastion din Timisoara, in perioada 16-18 decembrie. Savoart- sarbatoarea bunului gust va propune o altfel de degustare, una dedicata exclusiv spiritului- recitaluri de poezie, lansari de carte, expozitii de pictura si intalniri cu oameni de cultura, artisti. Iar pentru ca atmosfera sa fie si mai delicioasa, alesi producatori de dulciuri, bauturi si tutun vor veni cu surprize pe masura poftelor domniilor voastre. Vinuri vechi, de colectie, bune a fi savurate in momente rare, coniac innobilat dupa multi ani petrecuti in butoaie de stejar, ciocolata rafinata, cea mai aromata cafea, dar si trabucuri pentru momente de inspiratie. Printre invitatii speciali ai evenimentului se vor afla Nicu Alifantis si Mircea Baniciu. (Tudor Cires)

Antichitati
Timp de trei zile, 16-18 decembrie, la Timisoara este deschisa cea de-a XXI-a editie a Targului de Antichitati. Zeci de expozanti din intreaga tara vor veni cu produse de mobilier, tablouri, argintarie, ceasuri, obiecte din portelan, bijuterii si obiecte delicate din bronz. Targul reprezinta posibilitatea de a cumpara obiecte de poveste. (Tudor Cires)

Baby Boom
Un eveniment dedicat in intregime copiilor intre 0 si 5 ani, Baby Boom Show, este gazduit de Brasov in perioada 16-18 decembrie. Daca nu ati ales inca darurile potrivite pentru cei mici, acum ar putea fi momentul. Veti putea gasi jucarii, hainute, incaltaminte, alimente si produse pentru ingrijirea copiilor. Nu vor lipsi concursurile si tombolele. (Tudor Cires)

Daruri cu "talent'
Targul de Arta si Cadouri handmade de Craciun, deschis la Oradea in perioada 16-22 decembrie la Galeria de Arte Vizuale, are ca invitati 15 artisti plastici ce va vor oferi obiecte originale si unice, pe masura unui Craciun plin de talent. Decoratiuni pentru brad din margele, ceramica sau chiar scortisoara aurita, tesaturi populare din fibre vegetale, bijuterii de colectie, cercei crosetati sau ingerasi din ceramica. De asemenea, vor fi expuse obiecte de imbracaminte si accesorii create de designeri vestimentari. (Tudor Cires)

Magia culorilor
60 de peisaje uimitoare care infatiseaza succesiunea anotimpurilor in Elvetia. Acestea sunt elementele principale ale expozitiei "Elvetia- Magia culorilor', gazduita de Filarmonica de Stat din Oradea pana la 31 decembrie. Fotograful oradean Baruta Dumitru surprinde in aceste fotografii experienta petrecuta in Tara Cantoanelor, propunandu-le vizitatorilor o calatorie dincolo de spatiu si timp. (Tudor Cires)

Cadouri
Timisorenii aflati in cautarea cadoului perfect sunt invitati sa poposeasca pentru cateva ceasuri la Targul de Iarna, deschis pana duminica la Casa Tineretului. Articolele destinate copiilor, decoratiunile interioare, bijuteriile, produsele cosmetice, cartile, DVD-urile, CD-urile, obiectele de imbracaminte si accesoriile, produsele alimentare reprezinta doar o parte din oferta organizatorilor. In plus, participantii la tombola pot castiga cadouri surpriza. (Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: craciun targuri