x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MS: Proiectul pentru aprobarea listei de compensate, pus pe site în jurul datei de 15 decembrie

MS: Proiectul pentru aprobarea listei de compensate, pus pe site în jurul datei de 15 decembrie

de Mediafax    |    04 Dec 2013   •   18:56
MS: Proiectul pentru aprobarea listei de compensate, pus pe site în jurul datei de 15 decembrie

Ministerul Sănătăţii (MS) va pune pe site, în jurul datei de 15 decembrie, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei de medicamente compensate şi gratuite, documentul cuprinzând un număr important de produse pentru cancer sau alte boli cronice.

Anunţul este făcut printr-un comunicat ca reacţie la marşul tăcerii organizat de Alianţa Pacienţilor cu Boli Cronice, pentru aprobarea în regim de urgenţă a noii liste de compensate.

"Ministerul Sănătăţii înţelege şi împărtăşeşte preocuparea pacienţilor pentru actualizarea listei de medicamente compensate, pe care o consideră o prioritate în politica de sănătate. În acest sens, încă de la începutul anului 2013, a fost demarat un amplu proces de revizuire şi actualizare a listei de medicamente compensate de care beneficiază asiguraţii, în condiţiile în care aceasta nu a mai fost revizuită fundamental din 2008", explică MS, comunicat.

Potrivit conducerii MS, procesul de evaluare a necesitat, mai întâi, elaborarea şi aprobarea cadrului legislativ pentru actualizarea listei de medicamente compensate. Astfel, pentru prima dată, acest proces are loc în baza unor criterii şi a unei metodologii clare, în conformitate cu principiile de evaluare a tehnologiilor medicale recunoscute şi aplicate la nivel mondial, subliniază MS.

Procedura de evaluare a medicamentelor şi indicaţiilor noi în vederea includerii în listă a presupus, potrivit MS, mai multe etape, printre care: depunerea de către deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a dosarelor care conţin, prin altele, evidenţa ştiinţifică, analiza de impact bugetar, autoevaluarea calităţii metodologice a documentelor depuse; analiza dosarelor de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii; analiza dosarelor de către Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale (UETM); elaborarea rapoartelor de sinteză, pe baza analizelor Comisiilor de specialitate şi Unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale (UETM), care se transmit Comisiei Naţionale de Coordonare cu atribuţii în evaluarea tehnologiilor medicale; evaluarea de către Comisia Naţională de Coordonare a MS cu stabilirea criteriilor de rambursare.

Analiza dosarelor urmăreşte dovezile ştiinţifice, evaluează medicamentele din punctul de vedere al eficacităţii, siguranţei, rezultatelor raportate de pacienţi şi acordă un punctaj.

În momentul de faţă, majoritatea rapoartelor de sinteză au fost finalizate şi sunt publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, restul fiind în curs de finalizare. Un număr important de medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer sau boli cronice este află printre cele ale căror rapoarte au fost publicate şi care au fost declarate ca admise în listă.

Conform procedurilor stabilite până în prezent, în jurul datei de 15 decembrie, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în vederea exercitării transparenţei decizionale potrivit legii, a mai precizat MS.

În 31 iulie, ministrul Eugen Nicolăescu declara că noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor, după ce tot el a dat anterior, ca posibile termene de intrare în vigoare, 1 iulie şi 1 august 2013. 

×