x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Munaf si afacerile sale din Romania

Munaf si afacerile sale din Romania

05 Apr 2005   •   00:00

Un personaj controversat este Mohamed Munaf, cel care a insotit ziaristii in Irak. El a fost separat de jurnalisti, neaparand in fotografiile expediate de rapitori Agentiei Reuters.



  • de ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

  • MISTER. Mohamed Munaf a fost sfatuit de fratele sau sa nu plece in capitala irakiana impreuna cu cei trei romani
    Despre jurnalistii romani rapiti in Irak se stie aproape totul. Mai putin insa despre ghidul acestora, Mohamed Munaf. In presa romaneasca s-a vehiculat faptul ca acesta este cetatean irakiano-american, insa ca ar avea si cetatenie romana. Acest lucru nu a fost confirmat de autoritatile romane. Mai mult, se pare ca Mohamed Munaf, nascut la Bagdad, este ruda cu actualul ministru irakian de Interne, Falah Hassan al-Naqib.

    AFACERI. Mohamed Munaf a venit in Romania inainte de ’89. A terminat Facultatea de Constructii, dupa care a plecat in Statele Unite. Reintors la Bucuresti, acesta a intrat in afaceri. A deschis mai multe firme. Potrivit unor informatii de la Registrul Comertului, Munaf a infiintat, in 1992, SC Audiosonic Trade Market SRL, cu sediul in Sectorul 2. Aici apar ca asociati Munaf J. Mohamed si Noraddin J. Umar, ambii cetateni irakieni cu domiciliul in Irak. In 1993, acelasi Munaf J. Mohamed infiinteaza SC Polar Electronics Industry And Trade SRL, cu sediul in Sectorul 4. In fisa de la Registrul Comertului, administratorul acestei societati si-a trecut in dreptul datei nasterii 01.01.1900. Ambele firme se ocupau cu comercializarea de aparatura electronica.

    PIATA AMZEI. Munaf a intrat si in afaceri cu masa lemnoasa, afaceri ce nu sunt straine unui alt personaj, Omar Hayssam. Munaf figureaza ca actionar majoritar la firma Ifigenia SRL, din Bacau, dar si ca patron al firmei ForexBac, din comuna Beresti-Tazlau. In primavara anului trecut, inainte de inceperea campaniei electorale, firma Ifigenia Trading SRL subinchiriaza de la administratorul Pietei Amzei - Rio Bucovina Distribution - mai multe spatii comerciale. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a luat pozitie fata de situatia aceasta, afirmand ca este vorba despre o afacere ilegala, pentru ca incalca HG 348/2004 - care precizeaza ca este interzisa subinchirierea spatiilor comerciale din piete, prin orice forma de contracte cu terti. Mai mult, Chiliman preciza la vremea respectiva ca "Ifigenia a reinchiriat un spatiu comercial la un pret de trei-patru ori mai mare decat cel cu care a inchiriat de la administratorul pietei". Privatizarea Pietei Amzei s-a facut in perioada in care George Padure era primarul Sectorului 1.

    A FOST AVERTIZAT
    Informatiile vehiculate saptamana trecuta pe marginea rapirii jurnalistilor romani si a ghidului acestora acrediteaza ideea ca Mohamed Munaf a fost avertizat sa nu vina in Irak in aceasta perioada. Munaf are un frate care locuieste la Bagdad. Acesta, cand a auzit ca Munaf urmeaza sa vina impreuna cu trei jurnalisti romani in capitala irakiana, l-ar fi sfatuit sa se razgandeasca, avertizandu-l ca "are toate sansele sa fie rapit". O angajata a lui Mohamed Munaf, pe nume Mirela Revent, a precizat ca seful ei facea destul de mult lobby pentru comunitatea irakiana din Romania. "El facea destul de mult lobby pentru comunitatea irakiana, incerca sa pastreze o legatura permanenta si sa ajute. Prin anii 1996-1997 i-a ajutat pe doi senatori PNTCD sa mearga in Irak", a precizat Mirela Revent. Chiar daca a fost avertizat foarte clar, Mohamed Munaf a luat hotararea sa ii insoteasca pe cei trei jurnalisti romani la Bagdad. Din cate se pare, acesta le-a mijlocit colegilor nostri mai multe interviuri, printre care si cu prim-ministrul irakian, Iyad Allawi.

    ×
    Subiecte în articol: observator munaf mohamed mohamed munaf