x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muong Lay, Vietnam - Stramutati din orasul-baraj

Muong Lay, Vietnam - Stramutati din orasul-baraj

de Ana-Maria Radoi    |    06 Feb 2007   •   00:00

De 15 ani, locuitorii orasului vietnamez Muong Lay, situat intr-o vale, la circa 500 de kilometri de Hanoi, au asistat la disparitia lenta, dar sigura a localitatii lor dupa inundatiile din 1990 si 1996. In mai 2005, in urma unei reimpartiri administrative, orasul lor a fost privat de statutul de capitala de privincie.

PROIECT. Astfel ca aproximativ jumatate din populatia orasului Muong Lay a luat drumul altor locuri. Localitatea urmeaza sa fie sacrificata pentru construirea in locul ei a unui baraj. Bogatiile solului au fost acoperite de aluviunile depuse de Raul Negru, iar autoritatile se gandesc ca, din 2010, aceasta zona sa fie inclusa in proiectul hidroelectric pentru construirea Barajului Son La, care va avea o inaltime de 215 metri si va acoperi o suprafata de circa 18.000 de hectare inundate. Proiectul este estimat la 2,6 miliarde de dolari pentru o cerere de electricitate nationala care creste in fiecare an cu 15%. Autoritatile au planuit ajutorarea celor 94.000 de oameni stramutati in trei dintre cele mai sarace provincii din tara.

RATIA. Fiecare familie va primi 20 de kilograme de orez pe luna, pentru o perioada de doi ani. Statul va ajuta si familiile care vor sa-si schimbe activitatea, furnizand fiecareia cate 0,45 de hectare de pamant. In ceea ce priveste zonele in care vor fi stramutati oamenii, acolo nu s-a inceput inca nici o activitate. Anul trecut, asociatiile vietnameze au publicat un raport in care condamnau proasta gestiune a construirii barajului de la Muong Lay, lipsa terenurilor arabile si a serviciilor esentiale pentru cei stramutati. AFP noteaza ca o organizatie americana pentru protectia mediului afirma ca acesti oameni risca sa ajunga in pragul saraciei daca nu se iau masuri urgente.

×
Subiecte în articol: verde! muong lay