Un român care a locuit în Chicago este căutat de FBI pentru o fraudă internaţională pusă la cale de o reţea infracţională ce operează din România.
Lucian Nanău, în vârstă de 44 de ani, a fost acuzat de fraudă în domeniul comunicaţiilor în luna decembrie 2006.
De atunci, Nanău este dat în urmărire de FBI, informează postul de televiziune CBS2 Chicago.
Românul se numără printre 20 de suspecţi, majoritatea cu nume româneşti, care ar fi păcălit clienţii mai multor site-uri de licitaţii online.
OPERARE PRIN WESTERN UNION
Victimele erau informate că au câştigat o licitaţie şi li se cerea să plătească în avans suma datorată, care ajungea prin Western Union în România. Nanău şi complicii săi încasau banii, însă clienţii site-urilor nu primeau în schimb obiectele pentru care licitaseră.
FBI le-a cerut celor care îl văd pe român să contacteze autorităţile. Suspectul a fost descris ca având aproximativ 1,80 metri înălţime, constituţie medie, şaten, cu ochi căprui. Nanău are o cicatrice pe obrazul stâng, de la colţul ochiului până spre bărbie. Postul de televiziune ABC News a dat publicităţii şi fotografia primită de la autorităţile federale.
Complicii lui Nanău care figurează în acţiunea penală adusă în faţa justiţiei americane sunt: Adrian Fechete, cunoscut şi "Ade", Raimondoray Cerna, zis "Raimondo", Aida Salem, Adrian Ianc, Gabriel Constantin sau "Armand", Mihai Bledea, Gary Michael Schneider, Jessie Vega, Ioan Moloman, Igor Aslan, Mihail Eugen Hann, zis şi "Copilu", Marian Alexandru, Bogdan Gănescu, Gianina Simon, Radu Rizescu, Muszka Ladislau, Cristian Bentan, Constantin Lucan, Mihai Panaitescu şi Ştefan Laurenţiu Dumitru, zis şi "Tică".
5.000.000 DE DOLARI DE LA 2.000 de PĂGUBIŢI
Din plângerea penală judecată de un tribunal districtual american din Illinois reiese, conform declaraţiilor unuia dintre agenţii FBI care au cercetat cazul, că peste 2.000 de persoane din Statele Unite şi din străinătate au fost păcălite în perioada noiembrie 2003-august 2006 de reţeaua coordonată de Nanău, paguba ce le-a fost provocată depăşind 5.000.000 de dolari.
Se pare că patru dintre suspecţi operau direct din România, chiar dintr-un Internet café. Ceilalţi complici ai lui Nanău, din America, operau în zona oraşului Chicago, folosind interpuşi cu identităţi false atunci când urmau să încaseze banii trimişi de clienţi pentru aşa-zisele obiecte câştigate de aceştia la licitaţiile online. Intermediarilor care "colectau" sumele de la clienţi le revenea, eventual, un mic comision, iar "grosul" ajungea în România prin Western Union.
NECUNOSCUT ÎN ROMĂNIA
Surse din cadrul IGPR ne-au informat că Nanău este urmărit doar pe teritoriul SUA, de unde se crede că nu ar fi plecat. Aceleaşi surse au primit informaţii din partea ofiţerilor de la "Urmăriri" că Nanău nu figurează pe nici o listă internă ca suspect pentru comiterea de fraude internaţionale, iar surse din cadrul Poliţiei Române au precizat că aceasta nu a fost solicitată până acum de autorităţile americane să facă cercetări în cazul escrocului acuzat în străinătate.
Citește pe Antena3.ro