x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NE MAI TREBUIE STRĂZI ŞI ŞOFERI/Permise europene în toate judeţele ţării!

NE MAI TREBUIE STRĂZI ŞI ŞOFERI/Permise europene în toate judeţele ţării!

de Mara Raducanu    |    10 Dec 2008   •   00:00

Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare sunt eliberate de ieri în toate judeţele. Atenţie însă! Vechile documente sunt valabile până la expirarea perioadei de valabilitate, nefiind obligatorie preschimbarea acestora.

Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) au anunţat încheierea procesului de eliberare a noilor modele de permise de conducere şi certificate de înmatriculare în ţară. Judeţul Vâlcea a fost ultimul unde s-a implementat sistemul. Noul model de permis de conducere este realizat conform normelor Uniunii Europene, pe suport unicarbonat, iar datele şi fotografia sunt gravate cu laser, fiind greu de falsificat datorită prezenţei elementelor de siguranţă, lizibile doar în anumite condiţii. De asemenea, actul prezintă o serie de coduri prin care sunt indicate anumite restricţii, cum ar fi cutia automată sau manuală. Totodată, noul model al certificatului de înmatriculare are un cod de omologare comunitară, două rubrici în care vor putea fi înscrişi atât proprietarul, cât şi titularul certificatului de înmatriculare.


AVEM DOTARE, AVEM VALOARE! De asemenea, pe noile certificate de înmatriculare nu mai este trecut anul producţiei autovehiculului, ci data primei înmatriculări a acestuia. Aparatura de editare şi imprimare a noilor permise europeme a costat aproximativ două milioane de euro, fiind achiziţionată în 2005 printr-un program Phare. Astfel, există două gravoare cu laser care pot emite 400 de permise şi certificate de înmatriculare pe oră, unul fiind destinat Capitalei şi celălalt judeţelor. Alte două gravoare, cu capacitate de o sută de documente pe oră, sunt pentru judeţul Ilfov. Aşa că vrem, nu vrem suntem europeni la permise! Din păcate, nu prea avem străzi şi stăm foarte bine la accidente rutiere.

×
Subiecte în articol: observator