x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nectarine din Turcia, retrase de urgență din magazine din cauza pesticidelor în exces

Nectarine din Turcia, retrase de urgență din magazine din cauza pesticidelor în exces

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2024   •   17:00
Nectarine din Turcia, retrase de urgență din magazine din cauza pesticidelor în exces

Un lot de nectarine importate din Turcia care conțin un nivel periculos de pesticide a fost descoperit de către ANPC. Fructele au fost retrase imediat de la vânzare din magazinele Penny din întreaga țară.

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a prelevat la marile lanțuri de retail probe de fructe și legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanțe pe care acestea le pot conține și care pot fi dăunătoare consumatorilor.

Testele de laborator au arătat că nectarinele conțineau o cantitate de pesticide de peste 12 ori mai mare decât limita legală. Substanța incriminată, numită Imidacloprid, a fost găsită în concentrație de 0,128 mg/kg, față de limita admisă de 0,01 mg/kg.

„Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor și retailerilor să își revizuiască cu strictețe lanțurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, declară Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.

Lotul contaminat, identificat cu codul 239080924090_48-194/L3702, a fost distribuit de firma SC Deco Frucht SRL. La momentul controlului, în magazine se mai aflau aproximativ 25 kg din aceste nectarine periculoase.

(sursa: Mediafax)

 

 

 

×
Subiecte în articol: nectarine Turcia pesticide