x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși: Operele lui, locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși: Operele lui, locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă

19 Feb 2022   •   10:30
Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși:  Operele lui, locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă
Sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă spune, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, că operele acestuia sunt adevărate locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă: „Un model demn de urmat și acum: să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem”.

Conform acestuia, chiar dacă vremurile în care a trăit l-au ținut departe de țară, sufletul i-a rămas puternic înrădăcinat în meleagurile pe care s-a născut. Geniu prin creația sa, Constantin Brâncuși a trăit cu modestia și simplitatea caracteristice țăranului român. Natura, spiritualitatea și folclorul românesc i-au fost muze și a făcut din atelierul său parizian un mic colț de Românie rurală.

 

„Toate acestea sunt un model demn de urmat și acum: să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem și, mai ales, să ne iubim întotdeauna țara. Constantin Brâncuși s-a stins cu regretul că va fi departe de țară și în eternitate. Și, pentru a-l parafraza pe însuși marele nostru sculptor, care spunea că , nimic nu poate fi îndeajuns pentru a-i mulțumi pentru arta sa și pentru cât de mult a iubit România”, a transmis Nicolae Ciucă.

Acesta susține că trebuie întregită recunoașterea internațională a operelor sale prin continuarea susținută a demersurilor pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial UNESCO.

De asemenea, șeful Guvernului salută inițiativele care oferă publicului posibilitatea să cunoască mai bine operele brâncușiene, cum este proiectul celei mai mari expoziții Brâncuși, care va fi organizată în România, în cadrul evenimentelor culturale ce vor avea loc anul viitor la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

×