x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua lege a adopţiilor, blocată la Guvern

Noua lege a adopţiilor, blocată la Guvern

15 Feb 2011   •   11:19
Noua lege a adopţiilor, blocată la Guvern

În actuala formă a legii adopţiilor, părinţii biologici hotărăsc soarta copiilor, chiar dacă i-au părăsit şi chiar dacă nu-i vizitează. De cele mai multe ori, însă, procesul de adopţie se blochează înainte să înceapă, pentru că părintele biologic ori nu poate fi găsit, ori nu vrea să se dezică de copil.

Noua lege prevede ca aceşti copii să nu rămână în sistem mai mult de un an. După acest termen, chiar dacă părintele biologic nu-şi dă acordul, copilul oricum este declarat adoptabil.

O altă modificare importantă, care vrea să oprească aşa-zisul proces de "achiziţie" de copii direct din maternităţi obligă tatăl care-şi recunoaşte copilul născut dintr-o relaţie neoficializată să prezinte testul ADN. Legea actuală nu prevede acest lucru.

De doi ani, însă, guvernanţii nu găsesc timp pentru legea adopţiilor, scrie realitatea.net. Iar pentru indiferenţa lor nu plătesc doar copiii şi potenţialii părinţi, ci şi statul român, care dă câte 5.000 de euro pe an pentru fiecare copil din sistem. Aşa se face că în ultimii doi ani au fost înfiaţi doar 2.600 de copii din peste 40.000 care au nevoie de o familie.

În acest moment, legea adopţiilor este la Guvern şi întârzie să fie pusă pe ordinea de zi.

×