x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul Cod Penal, mai blând cu minorii: apare serviciul judeţean de probaţiune

Noul Cod Penal, mai blând cu minorii: apare serviciul judeţean de probaţiune

10 Mar 2014   •   11:47
Noul Cod Penal, mai blând cu minorii: apare serviciul judeţean de probaţiune

Noul Cod Penal este mai blând cu minorii, împotriva cărora nu se mai prevăd pedepse, ci doar măsuri educative. Pentru cei care încalcă legea înainte de a împlini 18 ani, măsurile educative pot fi şi cu privare de libertate, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite.

Astfel, măsurile educative se împart în două categorii, în prima categorie intrând măsurile fără privare de libertate, cea mai aspră fiind asistarea zilnică. În a doua categorie intră două măsuri ce presupun privarea de libertate - internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie.

O noutate este că respectarea pedepselor ce nu presupun privarea de libertate va fi supravegheată de Serviciul de probaţiune judeţean. Această atribuţie a serviciului nu există în vechile prevederi, care stabileau că supravegherea minorilor se realizează de părinţi sau de alte instituţii stabilite de lege.

În ceea ce priveşte internarea în centre educative sau în centre de detenţie, măsura poate fi dispusă în cazul infracţiunilor grave săvârşite de minori. Atunci când instanţa dispune internarea într-un centru educativ, perioada maximă nu poate depăşi trei ani. În cazul celor mai grave fapte penale, pedeapsa cea mai aspră nu poate depăşi încarcerarea timp de 15 ani într-un centru de detenţie pentru minori.

×
Subiecte în articol: noul cod penal minori masuri educative