x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu mai mergeţi la şcoală!

Nu mai mergeţi la şcoală!

de Luiza Moldovan    |    02 Sep 2014   •   17:09
LA VIE EN MOV
La ce bun să te duci la şcoală? Dă-i, ia-ţi manuale, ia-ţi caiete, mai dă banii şi pe pixuri, că acuma e voie (pe vremea mea nu era voie cu pixul, că cică-ţi strică scrisul), trezeşte-te de dimineaţă, înghesuie-te în autobuz, chinuie-te de coboară şi, după toată osteneala asta, mai stai şi-n bancă, să-l asculţi pe unu’ cum toacă. E nasol, pe bune! Dacă te mai scoate şi la tablă, mai înghiţi şi praf de cretă, mai stai şi cu mâinile murdare, să te mai şi îmbolnăveşti! Acuma, noroc cu telefoanele astea, mai dai un sms, mai trece o oră, te mai dai pe internet, mai intri pe feisbuc… parcă totuşi e mai simplu, dar oricum e complicat. (Vezi? Internetul a fost inventat pentru ăştia de la şcoală, să le treacă mai repede timpul!)

Pe urmă, dă-i, înghesuie-te iar în autobuz, pe drumul spre casă,  dă-i, fă-ţi temele, dă-i, citeşte, dă-i, deschide cartea şi învaţă pentru a doua zi, pe bune, chiar nu se merită. Şi pentru ce? Ca să dai nişte examene pe care oricum nu le iei şi pentru care oricum nici nu te stresezi, pentru că, de fapt, în jurul tău ai modele de succesuri care nu ştiu carte nici cât să treacă strada şi uite ce ţoale au, uite ce poşete au, ei, mai fac ele câte un dezacord, mai scot un plural greşit, o mai dau şi prin lături (cu accent pe “ă”) dar ce contează? O atitudine demnă şi un sacou bine ales te salvează din orice situaţie.

Ţiganca mea cu care m-am certat pentru că minte prea mult şi nici măcar nu mai face nici un efort ca să inveteze ceva mai adânc (ceea ce mă jigneşte) spune că-şi trimite fata la şcoală şi că a terminat clasa a patra cu note satisfăcătoare. Ca să aflu din surse demne de încredere că, de fapt, nu şi-a mai trimis fata la şcoală din iarnă, pe motiv că n-avea bani să dea la şcoală. Cine să fie de vină? Şcoala, că-i cere bani cu nemiluita sau ea, c-a cedat prea repede? Habar n-am şi nici nu mă omor după vreo explicaţie. Eu nu ştiu decât că încă un copil e sortit să stea la cerşit cu mă-sa, pe stradă, din cauza sărăciei, în timp ce ar fi trebuit să se lupte cu cartea. 

Mi-e ciudă că alţii se duc la şcoală cu elicopterul şi pute asfaltul sub ei de proşti ce sunt, că au toate condiţiile şi-şi bat joc şi alţii sunt nevoiţi să îndure umilinţe şi frig şi foame şi lipsă de educaţie, făcând treişpe-paişpe pe lângă mame cărora prea puţin le pasă. Şi asta, în timp ce ONG-urile ne iau ochii cu cifre şi statistici strălucitoare.
La ce bun să te mai duci la şcoală?!?

N.B.: (Desigur, asta e o întrebare retorică, dusul la şcoală e foarte bun!)

×