x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O MUMIE veche de 2.000 de ani face senzaţie la Sibiu. Ce MISTER tronează în jurul ei

O MUMIE veche de 2.000 de ani face senzaţie la Sibiu. Ce MISTER tronează în jurul ei

29 Aug 2014   •   10:08
O MUMIE veche de 2.000 de ani face senzaţie la Sibiu. Ce MISTER tronează în jurul ei

O mumie cu sarcofag, veche de peste două mii de ani, atrage anual zeci de mii de turişti, la Sibiu. Relicva, provenită din zona piramidelor egiptene, a fost donată României în 1907 de un consul german. De peste două decenii însă, face parte din colecţia Muzeului de Etnografie Universală, Franz Binder.

Cu o vechime de aproximativ 2300 de ani, mumia egipteană a ajuns în România în 1907, cînd a fost donată Asociaţiei Ardelene pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu, de către consulul Hermann von Hannenheim. Mulţi ani a rămas în depozitul Palatului Brukenthal. Din 1993 însă, relicva a devenit piesa de rezistenţă a Muzeului de Etnografie Universală "Franz Binder".

Despre mumia înfăşurată în pînză de in, cu faţa acoperită de o mască specifică Egiptului Antic, s-au născut de-a lungul timpului sute de legende.

GABRIELA CĂLIN - muzeograf: "S-a spus despre ea intr-o vreme că ar fi mumia soţiei unui inalt functionar egiptean"

Misterul a fost desluşit în 2004 de doctorul Renate Germer, renumit egiptolog german.

"Este vorba, în primul rând despre acea barbă, de acea dungă închisă la culoare care simbolizează barba ceremonială tipic bărbătească iar apoi, în cadrul inscripţiei de pe pânza mumiei apare un pronume masculin. Calitatea lemnului din care este confecţionat întregul sarcofag dar şi frumuşeţea picturi, pe fond alb, mai apar culorile roşu, negru şi albastru, aceste elemente ne indică faptul că a fost vorba despre o persoană care, de-a lungul vieţii a avut parte de un statut destul de privilegiat", scrie antena3.

Atraşi de istoria egipteană, zeci de mii de turişti vin anual la muzeul din Sibiu. Copiii plătesc un leu, iar adulţii cinci pentru a admira sarcofagul.  

×