x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: Interceptarea telefonului cancelarului Germaniei - o greşeală care nu se va mai repeta

Obama: Interceptarea telefonului cancelarului Germaniei - o greşeală care nu se va mai repeta

19 Ian 2014   •   10:04
Obama: Interceptarea telefonului cancelarului Germaniei - o greşeală care nu se va mai repeta
Sursa foto: SHAWN THEW/EPA

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF, că nu va permite serviciilor de informaţii ale Statelor Unite să compromită relaţia cu Germania. Referinduse la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel, Obama a spus că aceasta a fost o greşeală care nu se va mai repeta.

"Nu trebuie şi nu vreau să afectez relaţiile (SUA-Germania) printr-un mecanism de supraveghere care într-un fel ar împiedica modul de comunicare şi încrederea pe care le avem", a spus Obama. "Cât timp voi fi preşedinte al Statelor Unite, cancelarul Germaniei nu trebuie să-şi facă griji pentru asta".

Obama a adăugat că nu a avut întotdeauna aceleaşi opinii cu doamna Merkel, dar acesta nu este "un motiv pentru a-i intercepta convorbirile telefonice".

Obama a promis, de asemenea, că NSA nu va spiona lideri din ţări cu care SUA are alianţe strânse.

El a spus, însă, că serviciile de informaţii ale SUA, asemenea celor din alte ţări, vor fi în continuare interesate de intenţiile guvernelor străine.

Interviul a fost dat la o zi după e preşedintele american a ordonat restricţii în ceea ce priveşte colectarea în masă a informaţiilor de către serviciile secrete ale SUA, spunând că libertăţile civile trebuie respectate.

Detalii privind momentul, numerele şi durata convorbirilor telefonice - informaţii numite metadate - erau colectate şi arhivate de NSA (National Security Agency). Obama a afirmat că pune capăt acestui sistem "aşa cum există în prezent". El a cerut procurorului general şi comunităţii de informaţii să facă un proiect astfel încât metadatele să fie deţinute de o a treia parte, iar NSA să ceară permisiunea legală de a le accesa.

În acelaşi timp, Obama a afirmat că informaţiile culese au prevenit atacuri teroriste.

×
Subiecte în articol: barack obama angela merkel nsa