x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obreja despre ancheta Galei Bute: Udrea este "ţinta"

Obreja despre ancheta Galei Bute: Udrea este "ţinta"

de Elena Stan    |    12 Noi 2012   •   19:48
Rudel Obreja, preşedintele FR Box, dar şi unicul acţionar al firmei care a organizat "Gala Bute", nu a spus câţi bani a încasat firma sa.
Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, a fost audiat ieri la DNA în dosarul în care DLAF a sesizat posibile acte de corupţie, în contextul organizării galei "Campion pentru România". Cunoscut ca fiind cel mai mare eveniment sportiv de anul trecut, gala de box, în cadrul căreia Lucian Bute a boxat cu Jean Paul Mendy, a fost organizată de firma Europlus Computers, deţinută de Rudel Obreja, cu sprijinul Ministerului Turismului condus de Elena Udrea, dar şi cu sprijin financiar din partea mai multor companii de stat.

Obreja s-a sucit: "Nu am avut o înţelegere cu Udrea"
În urma audierilor de la DNA, Obreja a declarat că în cazul galei Campion pentru România nu el este "ţinta", ci fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale Elena Udrea, deşi procurorii nu i-au pus "întrebări cu nume şi prenume". "Nu mi-au pus întrebări cu nume şi prenume, dar e clar pentru toată lumea că acolo se bate, spre Elena Udrea. Chestiunile au dus către acolo. Intenţia era clară, ca eu să pomenesc persoane, dar nu am pomenit nume, pentru că nu asta este important, ci gala şi modul în care ea a fost realizată. Nu am avut o înţelegere nici cu doamna Udrea, nici cu altcineva. Am avut demersuri făcute la multe persoane, atât publice, cât şi private, dar nu am avut o înţelegere cu cineva anume. Comisia Europeană a refuzat să deconteze banii din cauza suspiciunilor de fraudă doar la intervenţia DLAF, care a stopat plata banilor. Comisia care se ocupă aici dăduse bun de plată, însă a intervenit DLAF pentru a face tot acest scandal mediatic", a spus Rudel Obreja.

Deşi Obreja susţine că nu a avut nici o înţelegere cu Elena Udrea, declaraţiile făcute chiar de Udrea îl contrazic. Udrea declara în luna noiembrie 2010, înainte cu aproape opt luni de organziarea "Galei Bute", că va face tot posibilul ca acesta să boxeze în ţară. Mai mult, aceasta a spus că ştie şi cum să facă rost de bani pentru organizarea galei la Bucureşti. "Ne-am dori ca unul dintre meciurile pe care Lucian Bute le va avea în viitor să fie în Bucureşti, iar colaborarea pe care am semnat-o prevede şi susţinerea de către MDRT a acestui lucru, pentru că un astfel de meci va atrage atenţia întregii lumi asupra Bucureştiului", a adăugat Udrea. Udrea a explicat că sprijinirea financiară a meciului de box la Bucureşti face parte din campania de promovare a brandului, care va fi finanţată din fonduri europene.

A făcut sau nu fals în acte Obreja?

Acuzat de colegii săi din Biroul Federal al FR Box că a făcut fals în acte în ceea ce priveşte obţinerea dreptului de exclusivitate al firmei deţinute chiar de Obreja pentru organizarea acestei gale, Obreja nu a recunoscut nimic.
"Această licenţă de organizator de gale, în general, a fost dată în conformitate cu prevederile legale, iar acest lucru a fost aprobat în cadrul şedinţei de Birou Federal, acolo unde văd că sunt unii care atunci ţopăiau de bucurie că vom avea gala de box în România, iar astăzi nu-şi mai recunosc nu ştiu ce semnături. E vorba de lupta pentru Federaţie şi încearcă să mă încurce, dar nu au cu ce. Cert e că am reuşit cu puţini oameni să organizez cea mai mare gală şi cel mai mare eveniment indoor din istoria României. Nimeni nu a mai băgat 10.000 de oameni într-o sală şi am reuşit să fac asta în baza experienţei pe care o aveam de-a lungul timpului ca organizator de gale".

Antrenorul Titi Tudor şi Fănel Trandafir au declarat la DNA, săptămâna trecută, că ei nu au semnat procesul-verbal scris la sfârşitul şedinţei Biroului Federal, în care se  menţionează că Europlus Computers are exclusivitatea organizării "Galei Bute". "Ceea ce a făcut Rudel Obreja nu e bine, nu numai pentru box, ci şi pentru sportul românesc. Cred eu că sunt lucruri foarte grave. Acum am aflat şi eu că s-au vehiculat nişte bani prin FRB. Se zice că FRB i-a dat girul, dar FRB nu a dat nici un gir pentru organizarea acestei gale şi totuşi au trecut bani. Am rămas foarte uimit. În şedinţa Biroului Federal nu s-a pus pe ordinea de zi eliberarea unei licenţe şi a unei aprobări pentru organizarea acestei gale. Dar era trecut în procesul-verbal", a declarat antrenorul Titi Tudor săptămâna trecută.

Europlus a învârtit milioane de euro

Preşedintele FR Box a refuzat să spună ce sumă a obţinut firma sa din organizarea galei, precizând doar că aceasta a fost mai mică decât cea pe care a preconizat-o. "Nu vă pot spune o sumă exactă pe care firma mea a câştigat-o cu această gală, pentru că bilanţul se face la sfârşit de an, iar acesta există la procurori. Am câştigat mult mai puţin din această gală decât preconizam. La federaţie au ajuns bani, taxele care trebuiau plătite către ea", a menţionat Obreja. Inspectorii DLAF au arătat că Obreaja s-a folosit de poziţia sa de preşedinte al FRF pentru a obţine de la companii de stat sponsorizări în valoare totală de  420.932,13 EUR, care au fost folosite în beneficiul Europlus Computers, în care acesta deţinea calitatea de asociat unic şi administrator. La 1 noiembrie 2011, MDRT anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane de euro, fără TVA, cu aproape 400.000 de euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii.

×
Subiecte în articol: gala bute dna rudel obreja