x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

25 Ian 2007   •   00:00
13:18 - ACHIZITII
METROU. Ministerul Transporturilor a anuntat ca Metrorex va cumpara sase trenuri noi ca urmare a cresterii numarului de calatori.
BANI. Majorarea salariala cu 18% pentru personalul din sistemul bugetar a fost aprobata. Marirea se va face in trei etape. (Laura Toma) 13:23 - JUSTITIE
AMANARE. Procesul in care fostul premier Adrian Nastase, alaturi de sotia sa si alte doua persoane, este judecat pentru fapte de coruptie, a fost amanat de judecatorii instantei supreme intrucat avocatul Irinei Jianu a cerut sa i se dea posibilitatea sa copieze dosarul pentru a-l studia.
TERMEN. Magistratii bucuresteni au dispus, in dosarul deshumarii sotilor Ceausescu, trimiterea unei adrese catre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane pentru a se identifica, in planul Cimitirului Ghencea, locurile unde au fost ingropati acestia. Urmatorul termen va fi la 21 februarie.

APEL - Amenintare falsa cu bomba la Cora
Un telefon anonim a fost primit ieri seara la numarul de urgenta 112, anuntand prezenta unei bombe la Complexul comercial Cora. "Apelul a fost primit la ora 19:55 si a fost dat de la o cabina telefonica din comuna Chiajna. A fost o voce de barbat", ne-a declarat subcomisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei capitalei. Hypermarketul a fost evacuat, iar Serviciul Pirotehnic al Politiei a cercetat magazinul. Pana la ora inchiderii editiei, potrivit subcomisarului Christian Ciocan, pirotehnistii nu au gasit nimic suspect, iar politistii incercau sa-l depisteze pe autorul apelului. (R.B.)

DOSARUL GAZETA - Dan Parcalab, eliberat de Tribunal
Directorul Gazetei de Maramures, Dan Parcalab, scapa de arestul preventiv in dosarul in care este acuzat de santaj si spalare de bani. Parcalab, care se afla in greva foamei de opt zile, va avea interdictia de a parasi localitatea, potrivit deciziei Tribunalului Cluj. Celelalte cinci persoane arestate in aceasta cauza, printre care presedintele trustului Gazeta, Liviu Man, si alti ziaristi raman in detentie. Hotararea poate fi atacata cu recurs. (L.N.)

PLUMBUITA - Manastirea va fi restaurata
Manastirea Plumbuita, construita in 1564, monument de patrimoniu si reper istoric important, va fi restaurata si conservata. Gazda a primei tiparnite din Bucuresti, locasul de cult are in biblioteca titluri extrem de valoroase, care dateaza de aproape 500 de ani. Intr-o prima faza, cu sprijinul financiar al Cosmote, se vor deschide doua cabinete medicale (Plumbuita sustine constant proiecte destinate familiilor defavorizate) si se va renova si extinde biblioteca. Investitia se va derula prin Fundatia Crestin Ortodoxa Manastirea Plumbuita.

PREMIERA - Bursa face greva o ora
Tranzactiile la Bursa se vor suspenda azi timp de o ora, ca forma de protest impotriva modului de aplicare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la impozitarea castigurilor. Investitorii trebuie sa-si declare doar castigul din vanzarea actiunilor detinute mai putin de un an, chiar daca acestea sunt mai mici decat pierderile din actiunile detinute mai mult de un an. Situatia este complicata de formularele confuze, care iau in calcul numai suma tranzactiilor cu profit, cele cu pierderi fiind lasate pentru 15 mai. (A.N. Ionescu)

CONFLICT - Razboi italo-chinez la Bacau
Conflictul muncitoarelor chinezoaice de la societatea de confectii din Bacau a luat amploare. Directorul fabricii a fost convocat la Ambasada Italiei, dupa ce mai multi oameni de afaceri italieni au acuzat ca intermediarul firmei care le-a adus pe femei la Bacau ar face trafic de droguri in Italia. In plus, o delegatie a Ambasadei Chinei a plecat la Bacau pentru a se intalni cu vicepresedintele CJ Bacau, Angela Bogea. Chinezoaicele angajate ale fabricii de confectii Wear Company din Bacau au intrat in greva duminica si l-au atacat cu furculitele pe directorul fabricii. (NewsIn)

SANATATE - Ambulantierii s-au inteles cu ministrul
Liderii sindicali ai Federatiei Ambulanta si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au stabilit ca ambulantele vechi sa poata fi folosite pana la inlocuirea lor cu altele noi, iar serviciile medicale sa fie decontate. Pana la 15 februarie, Ministerul Sanatatii va face, impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, clarificarile necesare in ceea ce priveste Ordinul 1092, pentru a stabili cum se face decontarea pentru ambulantele de tip A1 si A2. Ministrul a promis ca in doi ani va fi reinnoit parcul auto al Ambulantei. (Mediafax)

SIBIU - Inca un focar de trichineloza
Un nou focar de trichineloza in judetul Sibiu a fost confirmat de Directia de Sanatate Publica in localitatea Sura Mare. Dupa ce prima femeie internata a manifestat simptomele bolii, incepand cu 9 ianuarie, 12 persoane au ajuns in spital. Femeia a consumat carne de porc din mai multe surse, respectiv din doi porci sacrificati, care aveau controlul trichineloscopic negativ, dar si carne provenita de la alti doi porci care nu au fost controlati trichineloscopic. (D.T.)

CONSTANTA - Doua masini de pompieri tamponate
Doi pompieri au fost raniti dupa ce doua autospeciale s-au ciocnit la o intersectie din centrul orasului Constanta. Masinile de interventie se deplasau la un imobil care luase foc. Din cauza unui fir smuls de vant, unul dintre soferi a franat brusc. Autospeciala a intrat in coliziune cu masina din fata, iar doi dintre pompieri au ramas blocati in cabina. Ei au fost transportati la spital, iar la incendiu a fost trimis un alt echipaj. (Emilia Sava)

NADLAC - Accident in lant la iesirea din tara
Trei persoane au ajuns in stare grava la Spitalul Clinic Judetean Arad dupa ce au fost implicate intr-un carambol rutier pe DN 7, care duce in Vama Nadlac. Accidentul a avut loc in noaptea de marti spre miercuri. Soferul unui tir inmatriculat in Polonia, pe fondul oboselii la volan, a adormit si nu a observat randul de autocamioane care asteptau sa iasa din tara, lovind ultimul autotren din coloana. Ulterior, un alt autoturism inmatriculat in Italia a izbit cabina tirului polonez. O banda de circulatie a soselei a fost blocata aproape toata noaptea. (A.A.)

CUGIR - Miting la fabrica de armament
Cateva sute de angajati ai Fabricii de Arme din Cugir au iesit ieri in strada, cerand revenirea sectorului de aparare de la AVAS la Ministerul Economiei si Comertului. Sindicalistii mai pretind masuri reale pentru redresarea industriei de aparare. Protestatarii s-au manifestat zgomotos cu fluiere si sirene, strigand lozinci impotriva Guvernului. (Lucian Dobrater)

TVR - Iliescu primeste drept la replica
PSD a trimis ieri TVR o sesizare cu privire la acuzatiile aduse de presedintele Basescu lui Ion Iliescu in cadrul emisiunii "Zona fierbinte", in care solicita acordarea dreptului la replica senatorului, in aceleasi conditii privind intervalul orar si durata. PSD si-a motivat demersul prin faptul ca Basescu a transmis in acea emisiune un mesaj politic si nu unul de interes public. La cateva ore, TVR a anuntat ca va acorda reprezentantilor PSD posibilitatea de a-si exercita dreptul la replica, dar nu a precizat si ziua. (L.D.)

OFITERI INFORMATII - Geoana: "Nu stim cati suntem"
Gafa sau adevar spus din greseala? Intrebat despre ofiterii de informatii din Romania, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, in conferinta de presa de marti, ca "nu stim cati suntem, in primul rand!". Intrebarea exacta adresata de un jurnalist a fost: "Credeti ca sunt prea multi ofiteri de informatii in Romania?". Declaratia lui Geoana vine pe fondul unei propuneri lansate chiar de seful social-democratilor, potrivit careia toate serviciile de informatii trebuie controlate de Parlament. (HotNews)

MUZEUL DE ISTORIE - Bratarile dacice atrag vizitatori
Numarul de vizitatori la Muzeul National de Istorie a crescut de patru ori dupa expunerea bratarilor dacice din aur recuperate recent de statul roman. "La vernisajul de luni au participat circa 1.500 de persoane, cu tot cu oficiali, in timp ce marti au venit sa le vada circa 400 de persoane", a declarat Crisan Museteanu, directorul MNIR. Statisticile arata ca, de obicei, expozitiile muzeului atrag circa 3.000 de persoane lunar, adica o medie de 100 de vizitatori pe zi. (Mediafax)

ARAD - Primarul Falca, citat de DNA
Peste 30 de persoane, consilieri locali sau angajati ai primariei, printre care si primarul Gheorghe Falca, au fost citate de procurorii anticoruptie la Timisoara, pentru a da explicatii mai detaliate referitoare la cazul Elecon. Ele vor fi audiate in doua serii: in 29, respectiv 30 ianuarie, de la ora 9:00. Singura necunoscuta se leaga de calitatea celor citati. Surse din cadrul Palatului Administrativ din Arad ne-au declarat ca unii din membrii comisiei de negociere, respectiv cateva persoane din conducerea primariei, ar avea calitatea de faptuitor, in vreme ce consilierii locali sunt chemati ca martori. (Andrei Ando)

Dragos Manoila

Ziua Unirii. Zeci de mii de oameni din toata tara au participat ieri la celebrarea a 148 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Daca in localitatile vizitate de oficialitati manifestarile s-au desfasurat dupa un program bine stabilit, in comuna vasluiana Solesti copiii s-au inghesuit sa prinda o bucata din colacul pregatit cu aceasta ocazie. Presedintele Basescu a fost la Iasi si la Focsani, in timp ce premierul a sarbatorit prin munca.
×
Subiecte în articol: observator persoane