x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficiul Român pentru Adopţii ar putea avea corp de control

Oficiul Român pentru Adopţii ar putea avea corp de control

02 Iun 2009   •   00:00

Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) ar putea avea corp de control care va monitoriza şi controla respectarea standardelor minime obligatorii privind procedura adopţiei interne şi va lua măsurile neceare sau va cere acest lucru autorităţilor competente.

Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 274/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Român pentru Adopţii prevede înfiinţarea corpului de control al ORA, în prezent nicio altă instituţie neavând în competenţă exercitarea unui control de specialitate în ceea ce priveşte modul de realizare a demersurilor legale în procedura de adopţie.

Personalul corpului de control va verifica activităţile desfăşurate în cadrul procedurilor de adopţie de către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi organismele private şi va propune instituţiilor competente stabilirea răspunderii disciplinare, materiale, contravenţionale sau penale, după caz, a persoanelor vinovate de săvârşirea abaterilor constatate.

ORA, prin corpul de control, va avea rolul de a monitoriza şi controla respectarea standardelor minime obligatorii privind procedura adopţiei interne şi va lua măsurile necesare sau va propune autorităţilor ori instituţiilor competente luarea acestora, pentru prevenirea sau înlăturarea efectelor oricăror acte ori fapte care încalcă principiile şi normele tratatelor internaţionale în domeniul adopţiei la care România este parte.

Totodată, va sprijini copiii adoptaţi în demersurile lor de a-şi cunoaşte originile şi trecutul, colaborând în acest scop cu alte persoane juridice publice sau private.

"În îndeplinirea atribuţiilor de control care îi revin, Oficiul are dreptul să solicite informaţii şi documente, în condiţiile legii, de la orice persoană juridică publică sau privată, acestea având obligaţia de a le pune la dispoziţia personalului Oficiului în termen de 15 zile calendaristice de la data solicitării", se arată în proiectul de act normativ.

Iniţiatorii proiectului arată că ORA a constatat o instrumentare defectuoasă a cazurilor de adopţie de către personalul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, acest lucru determinând tergiversări în soluţionarea cauzelor sau luarea unor decizii cu privire la copil, care încalcă principiile şi condiţiile procedurii de adopţie.

"Lipsa controlului exercitat de către un organ de specialitate asupra activităţilor de adopţie derulate de Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi o serie de organisme private a condus în practică la o serie de excese şi abuzuri în derularea acestor activităţi, fapt ce este de natură a favoriza finalizarea unor adopţii care ulterior pot fi supuse eşecului (adoptarea copilului de către o familie care nu răspunde nevoilor sale, neadaptarea copilului în cadrul familiei adoptatoare şi ulterior revenirea acestuia în sistemul de protecţie etc)", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Corpul de control, potrivit iniţiatorilor, va fi creat prin ocuparea posturilor vacante existente în structura ORA. În anul 2009, atribuţiile de control vor fi exercitate de către personalul deja existent.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator control