x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oltchim / Eşecul negocierilor pentru preluarea Arpechim scoate oamenii în stradă

Oltchim / Eşecul negocierilor pentru preluarea Arpechim scoate oamenii în stradă

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Oltchim / Eşecul negocierilor pentru preluarea Arpechim scoate oamenii în stradă

Sindicaliştii de la Oltchim SA ameninţă din nou cu acţiuni de protest menite să atragă atenţia asupra nerezolvării dosarului achiziţionării de către combinatul vâlcean a instalaţiei de piroliză de la Arpechim SA Piteşti. De mai bine de un an, societatea vâlceană încearcă să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la compinatul din Piteşti.



"Am primit o înştiinţare, prin fax, din partea Sindicatului Liber Oltchim, în care se spune că în perioada următoare membrii de sindicat vor participa la marşuri şi mitinguri de protest ca urmare a tergiversării problemelor discutate la finele lui decembrie", a declarat  prefectul judeţului Vâlcea Radu Renga, citat de Agerpres.  Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, a confirmat că se strâng semnături de la cei 3.100 de membri de sindicat, dintr-un total de 3.800 de salariaţi, în vederea organizării de acţiuni de protest după data de 15 ianuarie. protestul se va produce numai dacă până atunci autorităţile nu deblochează procesul de cumpărare a instalaţiei de piroliză. Potrivit liderului sindical, acţiunile de protest vor consta în marşuri şi mitinguri la Râmnicu Vâlcea, concomitent cu pichetarea sediilor Guvernului, Ministerului Economiei şi AVAS de la Bucureşti: "Compania Petrom (deţinătoarea combinatului Arpechim - n.r.) este de acord să ne vândă instalaţia contra sumei simbolice de 1 euro, însă până acum ne-am lovit de blocajul instituit de AVAS după data de 18 decembrie. Acum constatăm că nici memoriul trimis domnului prim-ministru Emil Boc, semnat şi de parlamentarii vâlceni, nu este luat în seamă, fiindcă din 30 decembrie până acum nu s-a mişcat un pai în direcţia necesară".

AVAS continuă în prezent să  mai gireze, în calitate de reprezentant al statului, solicitările Oltchim către diverse bănci în vederea obţinerii unui credit de 100 milioane euro necesar încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu Petrom. "Această sumă cuprinde 20 milioane de euro - valoarea investiţiilor efectuate la instalaţia respectivă după cumpărarea Arpechim de către austrieci, la care se adaugă o restanţă de plată de 30 de milioane de euro a Oltchim către Arpechim, împreună cu 50 de milioane de euro costurile materiei prime pentru producerea etilenei", a explicat liderul de sindicat din Oltchim. Potrivit conducerii Oltchim, însuşit atât de sindicalişti, cât şi de parlamentarii vâlceni care au semnat memoriul adresat premierului Boc, negarantarea creditului va amâna cu cel puţin două luni efectuarea tranzacţiei, ceea ce ar putea duce la restrângerea în continuare a activităţii Oltchim şi la trimiterea angajaţilor în şomaj. "În acest moment, funcţionăm la 50% din capacitate, prin oprirea instalaţiilor de producere a clorurii de vinil şi a PVC şi prin restrângerea drastică a activităţii în secţia de electroliză. Dacă nu reuşim să ne producem singuri etilena, în câteva săptămâni se va pune problema trimiterii în şomaj a cel puţin 1.800 de oameni", a afirmat Diculoiu.

Liderul sindical este nemulţumit şi de faptul că vizita din noiembrie a preşedintelui Traian Băsescu nu s-a soldat cu rezultatele scontate, cu toate că şeful statului a promis atunci că va cere noului Guvern să urgenteze rezolvarea situaţiei, inclusiv prin crearea unui sistem economic în care să fie integraţi furnizorii locali de materii prime ai societăţii Oltchim. "Nu s-a urgentat nimic. Acum aflăm că atât societatea noastră, cât şi exploatările miniere producătoare de sare şi de calcar urmează să treacă, de la AVAS, la Ministerul Economiei, ceea ce înseamnă o altă nefericită amânare de câteva luni", a adăugat Mihai Diculoiu. Prima reducere a activităţii la Olchim SA a fost anunţată în luna noiembrie, pe fondul imposibilităţii combinatului vâlcean de a mai achiziţiona, prin conductă subterană, etilenă de la Arpechim la un preţ de două ori mai mare decât cel practicat pe piaţa europeană.

×
Subiecte în articol: romania oltchim