x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omagiu adus simbolului naţional

Omagiu adus simbolului naţional

de Cristinel C. Popa    |    01 Iul 2007   •   00:00
Omagiu adus simbolului naţional

Asociaţiunea Astra, filiala Iaşi, a organizat zilele trecute o importantă manifestare. A străns romăni din ţările vecine şi i-a condus prin locurile semnificative pentru Eminescu şi romăni: Iaşi, Ipoteşti, Alba Iulia, Blaj, pentru a poposi, in final, la Giula, in Ungaria.

56 de romăni din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia şi Romănia s-au intălnit la Iaşi şi au pornit spre locurile pe unde şi-a purtat căndva paşii poetul. De la teiul lui Eminescu s-au indreptat spre Botoşani, luănd apoi, prin oraşul Marii Unirii, calea Ungariei.Â

Manifestare - Denii eminesciene

Asociaţiunea Astra, filiala Iaşi, a organizat zilele trecute o importantă manifestare. A străns romăni din ţările vecine şi i-a condus prin locurile semnificative pentru Eminescu şi romăni: Iaşi, Ipoteşti, Alba Iulia, Blaj, pentru a poposi, in final, la Giula, in Ungaria.

56 de romăni din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia şi Romănia s-au intălnit la Iaşi şi au pornit spre locurile pe unde şi-a purtat căndva paşii poetul. De la teiul lui Eminescu s-au indreptat spre Botoşani, luănd apoi, prin oraşul Marii Unirii, calea Ungariei.

La manifestare au participat şi preoţi din Republica Moldova, care cu ani in urmă n-ar fi indrăznit să-şi afirme romănitatea, feţe bisericeşti din Serbia, dar şi studenţi sau vărstnici cu talent artistic, precum ţăranul Ilia din Bulgaria.

In oraşul unguresc au sosit din zona Braşovului formaţii artistice cu renume: "Căluşarii" şi "Boriţa", din Purcăreni, şi vestitul cor "Seniorii Cetăţii" din Rupea. "Fiecare vine cu un program propriu, iar ceea ce văd ii influenţează. Cei din străinătate işi perfecţionează limba romănă, apoi transmit mai departe din experienţele romănismului", a spus profesoara Areta Moşu, preşedintele "Astrei".

INTĂLNIRI. Ca şi in alţi ani, manifestarea, aflată la a 13-a ediţie, s-a desfăşurat sub semnul lui Eminescu, intrucăt pentru romănii răspăndiţi in lume poetul naţional reprezintă ţara, originile, limba romănă. Succesul ediţiei din acest an a fost luarea legăturii cu ro-mănii din Giula, dar şi cu cei din satul Chitighaz, unde trăiesc romăni care formează comunităţi mai puţin entuziaste vizavi de romănism faţă de cele din alte ţări. "Totuşi i-am sensibilizat cu poeziile şi căntecele, aşa că urmează să avem intălniri mai dese, să-i chemăm in Romănia. Au văzut şi ei că unii vizitatori au făcut mii de kilometri pentru a-i cunoaşte".

Probleme

Intălnirea a demonstrat tuturor romănilor, şi mai ales celor din Giula, că vorba, portul, poezia şi folclorul sunt aceleaşi, indiferent de ţara in care trăiesc. Conform celor spuse de membrii Astrei, la itinerariul cultural ar fi participat chiar mai mulţi romăni. Oficial, in Ungaria trăiesc 10.500 de romăni. Tiberiu Iuhas, director executiv al Autoguvernării romănilor din Ungaria, care in fapt e una mai mult culturală, spune că cifra e dublă, dar că mulţi romăni se tem incă să-şi recunoască apartenenţa. "Sunt probleme, pentru că romănii din Ungaria trăiesc in localităţi foarte mici. Adesea, primăriile ne şantajează şi ne spun să inchidem şcoala sau căminul cultural din cauza lipsei fondurilor."

×
Subiecte în articol: observator romani