Ministerul Sanatatii va avea propria directie anticoruptie, care are ca scop principal licitatiile publice si fraudele din sistemul sanitar. Este un demers la prima vedere salutar, data fiind degradarea sistemului sanitar, care ridica insa serioase semne de intrebare si suspiciuni. Cadrul cvasimilitar in care a fost lansat acest proiect pare sa introduca o suprapolitie in sistemul de sanatate publica, mesajul fiind lansat, din sediul Ministerului de Interne, chiar de ministrul Gabriel Berca.
Se acrediteaza ideea ca principala problema a sistemului de sanatate este coruptia medicilor si nu coruptia de la varful sistemului tolerata atat de Ministerul Sanatatii, cat si de cercurile de interese transpartinice oplosite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Introducerea sub umbrela unei ONG a ideii luptei anticoruptie din interiorul sistemului sanitar pare si ea ciudata. Daca adaugam relatia personala dintre fostul ministru Vasile Blaga, actualul ministru Gabriel Berca si Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, beneficiarul fondurilor, lucrurile devin si mai suspecte pentru adevaratele motive si scopuri ale acestui proiect.
Ideea acestui proiect a fost clocita de mai multa vreme. In 2011, Ministerul Sanatatii initiaza Hotararea de Guvern pentru includerea in organigrama ministerului a noii structuri. Si abia in 2012, ministrul de Interne, Gabriel Berca, si ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, anunta infiintarea acestei directii, care, concret, va fi valida incepand cu anul 2013. Intre timp, ca orice directie, aceasta are o schema cu vreo 11 experti "la centru" si vreo 42 in tara, in conditiile in care, dupa cum bine stim, angajarile in sistemul sanitar sunt blocate, motiv pentru care exista un deficit cronic de medici si asistente in spitale.
Proiectul, derulat sub lozinca "Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Romanesc" arata si mai mult implicarea in politica a Asociatiei pentru Implementarea Democratiei. Proiectul acestei directii este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative". Bugetul total pentru acest proiect este de 7.011.560,70 lei (aproximativ 1,6 milioane de euro), din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta 5.959.826,60 lei. La lansarea acestui proiect nu s-a facut nici o referire la lipirea conceptului anticoruptiei vizand cu precadere cadrele medicale la noul proiect al legii sanatatii, grabit la dezbatere publica de Palatul Cotroceni.