x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordonanta fara Ionut Popescu

Ordonanta fara Ionut Popescu

de Daniela Ivan    |    04 Aug 2005   •   00:00
Ordonanta fara Ionut Popescu

In ciuda discutiilor, controverselor iscate, a amenintarilor si aratarilor de muschi, ordonanta privind suplimentarea subventiilor acordate de Guvern fermierilor care doresc sa cumpere utilaje agricole nu trebuie semnata de ministrul de Finante, Ionut Popescu. Actul normativ care i-a incaierat pe seful Executivului si pe subordonatul sau pe linie guvernamentala si politica reprezinta un ajutor dat fermierilor din bugetul Agriculturii, conform cu practicile din Uniunea Europeana.

Ordonanta Tractorul nu trebuie sa fie semnata de ministrul de Finante, Ionut Popescu, pentru a putea fi aplicata. Acesta reprezinta un ajutor dat fermierilor din bugetul Agriculturii, conform cu practicile din Uniunea Europeana.

In ciuda discutiilor iscate, ordonanta privind subventiile acordate de Guvern fermierilor care doresc sa cumpere utilaje agricole nu trebuie semnata de ministrul de Finante, Ionut Popescu, deoarece este un ajutor dat fermierilor care se realizeaza din banii Ministerului Agriculturii, ordonatorul de credit al acestui domeniu. Numai ministrul Agriculturii, ministrul Justitiei si premierul trebuie sa semneze acest act normativ.

PRELUNGIREA ALTEI ORDONANTE. In plus, ordonanta este o prelungire a unei alte masuri care a fost adoptata si care se afla in functiune. In baza acesteia s-au vandut numeroase utilaje agricole cu subventii pentru agricultura. Din datele pe care le avem, agricultorii romani au cumparat cu subventii numeroase marci de tractoare aflate pe piata romaneasca, comenzile pentru uzina Tractorul fiind doar de cateva zeci. Deci, ordonanta nu reprezinta un ajutor dat uzinei Tractorul, ci un ajutor dat agricultorilor care pot alege firma si utilajul pe care le doresc.

UNIUNEA EUROPEANA. Ajutorul direct acordat fermierilor este acceptat in Uniunea Europeana, ne-au declarat surse din Consiliul Concurentei. Ele nu sunt interzise prin tratatul de aderare semnat de presedintele Basescu si premierul Tariceanu, in Luxemburg. Ajutorul pentru fermieri nu incalca dispozitiile tratatului, document in care sunt restrictionate doar anumite domenii specifice, cum ar fi cultivarea tutunului.

NEDUMERIRE. Scandalul iscat in Romania de catre ministrul de Finante, Ionut Popescu, care a refuzat sa semneze ordonanta de sprijinire a agricultorilor pe motiv ca este impotriva principiilor sale, a ajuns pana la Bruxelles. Reprezentantii europeni au cerut lamuriri daca ordonanta este conforma sau nu cu tipurile de ajutoare din tratatul de aderare si au inteles ca nu este vorba despre un ajutor direct catre o firma industriala, ci de un ajutor acordat fermierilor.

DISCUTII TENSIONATE. Premierul Tariceanu a incercat sa-l convinga pe ministrul de Finante, Ionut Popescu, ca este vorba despre un ajutor perfect legal.

"Alocam 100 miliarde de lei pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. Nu putem sa acceptam si nici legislatia romana si europeana nu permit alocarea de subventii directe. Prin urmare, suma de 100 miliarde de lei nu este o subventie acordata Tractorului, a explicat premierul. Cu toate astea, ministrul de Finante a refuzat de mai multe ori sa semneze si a afirmat ca este vorba despre o subventionare mascata a uzinei Tractorul.
×
Subiecte în articol: observator ministrul ordonanţa ajutor