x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pambuccian: Fişierele cu datele de trafic stocate de furnizorii de telefonie şi internet trebuie să fie semnate electronic

Pambuccian: Fişierele cu datele de trafic stocate de furnizorii de telefonie şi internet trebuie să fie semnate electronic

04 Apr 2012   •   10:24
Pambuccian: Fişierele cu datele de trafic stocate de furnizorii de telefonie şi internet trebuie să fie semnate electronic

Liderul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, sustine ca fisierele cu date de trafic, stocate de furnizorii de telefonie si internet, trebuie semnate electronic si transmise organelor de urmarire doar pe baza unui mandat emis de judecator.

'Nu se pot obtine date de orice fel in format electronic fara ca doua conditii sa fie indeplinite: sa se bazeze pe un mandat emis de un judecator si din momentul in care (n.r. datele) sunt create la nivelul unui dispozitiv electronic pana cand ajung in final la un judecator intr-un proces, tor lantul sa fie semnat electronic, pentru a se asigura originea si integritatea datelor', a afirmat miercuri Varujan Pambuccian, la dezbaterile din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pe marginea proiectului de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet.

El a explicat ca 'datele de trafic sunt ca un fisier word in care oricine poate scrie orice'

'Exista in momentul de fata suficiente programe care pot face lucrul asta. Sa ai de exemplu din zece fraze pe care le-am spus cate un cuvant si sa formeze o fraza pe care n-am spus-o niciodata. Nu e cazul aici, aici e vorba de date de trafic, dar in aceste date de trafic pot fi inserate sau eliminate date de trafic din logo-ul respectiv fara nici un control, asa cum este legea acum', a mai spus Pambuccian.

Liderul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor considera ca cetateanul trebuie sa se teama ca 'datele lui de trafic pot fi luate fara nici un fel de motiv intemeiat de cei ce pot avea acces la ele si modificate oricum, in orice fel'.

'Ma pot trezi ca am stat de vorba cu dumneavoastra la telefon fara sa va fi sunat in viata mea. Problema, aparent e una tehnica, dar in realitate e una extrem de serioasa. Daca fisierele nu sunt semnate elctronic, astfel incat daca se schimba semnatura sa fie invalidata, nu exista absolut nici un fel de siguranta ca datele care sunt acolo sunt cele reale', a explicat Pambuccian.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, de principiu, 17 articole din Legea stocarii datelor de trafic de telefonie si internet si a prelungit de la sase luni la un an perioada stocarii acestor date.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile. (Agerpres)

×