x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Panica - Brasovul, sub asediul gripei aviare

Panica - Brasovul, sub asediul gripei aviare

de Libiu Mateescu    |    Florina Zainescu    |    17 Mai 2006   •   00:00
Panica - Brasovul, sub asediul gripei aviare

Autoritatile guvernamentale si locale brasovene au pierdut de sub control situatia de criza generata de virusul gripei aviare. Daca ieri-dimineata era vorba de patru localitati, sate si comune, sub carantina, ieri dupa-amiaza in alte 12 localitati s-au semnalat cazuri de pasari infectate cu H5N1.

Epidemia se raspandeste in progresie geometrica. Practic in fiecare jumatate de ora se inregistreaza noi localitati afectate. Incompetenta Prefecturii Brasov si a Directiei Sanitar-Veterinare locale a facut primele victime, directorul Mihai Dumitru demisionand la sugestia ministrului Gheorghe Flutur.

REVENIRE. Prefectul de Brasov, Aurelian Danu, criticat pentru ascunderea gravitatii crizei, s-a intors din excursia din Polonia ieri noapte, prea tarziu pentru a mai stavili raspandirea gripei aviare. Interogat de presa, prefectul si-a pierdut cumpatul zbierand la ziaristi, desi echipa Antenei 1 a descoperit focarul de infectie al pasarilor moarte de la Codlea. Relevant este faptul ca epidemia aviara s-a raspandit in toata Tara Fagarasului, dar si in cartierul Stupini al Brasovului, populatia municipiului aflandu-se ieri in stare de panica. Sase persoane au fost scoase pe furis din carantina instituita la Drakom Codlea, fara a fi gasit cel care a organizat "evadarea" acelor salariati. Seful Administratiei Financiare din Codlea, Mircea Sincan, ezita ieri sa ceara documentele la control administratorilor celor trei firme cercetate de politisti, Patiprod, Aviprod 2002 Ploiesti si DrakomCodlea.

STARE DE URGENTA? Prefectul a imaginat totusi solutia declararii starii de urgenta in tot judetul, cu acordul ministrului Vasile Blaga. "Daca se va impune necesitatea, vom declara Brasovul in stare de urgenta, in situatia cand epidemia aviara va depasi 50% din suprafata judetului, cred. Exista premise pentru aceasta decizie. Acest lucru se poate declara doar cu avizul ministrului Blaga. Deocamdata nu s-au sacrificat pasari la Codlea, urmand ca dl Petru Arnaut, eutanasiatorul adus de la Timisoara sa procedeze in urmatoarele ore la sacrificarea pasarilor. Fostul director al DSV, Mihai Dumitru, nu si-a facut treaba si nu mi-a comunicat raportarea concreta pe ziua de ieri", acuza prefectul, omitand faptul ca luni nu se intorsese inca din Polonia. Directorul laboratorului DSV Brasov, Gheorghe Puchianu, si-a manifestat pesimismul in reusita izolarii raspandirii virusului aviar "In toata Tara Fagarasului este criza. Este fara precedent in Romania aceasta situatie, pentru ca sunt multe platforme industriale de abatorizare a pasarilor in Brasov. Apar foarte multe focare in care trebuie sa actionam simultan si nu avem suficiente forte. Vom constitui echipaje mobile care sa se deplaseze din localitate in localitate. Trebuie sa incercam sa diminuam presiunea infectioasa, desi se constata extinderea rapida a focarelor", a declarat, putin convins, Puchianu.

EVOLUTIE. Ieri de dimineata, la ora 10:30, Gheorghe Flutur declara ca sunt patru focare de gripa aviara confirmate - Hurezu, Fagaras, Ucea-sat Feldioara, Soars si Codlea - ferma Drakom - si ca exista suspiciuni privind posibile focare de gripa aviara si in alte localitati din judetul Brasov - satele Codlea, Beclean si Vistea de Jos si fermele de pe fosta platforma a Avicolei Codelea, dar si in Vrancea - Bolotesti (sat Gagesti) si Covasna - Sita Buzaului.

FLUTUR A GASIT VINOVATII
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ieri: "Evident ca prima responsabilitate o are patronul, crescatorul de pasari si a doua responsabilitate, Autoritatea Sanitar-Veterinara. Noi vom lua masuri - si vreau sa fiu foarte clar aici - de schimbare din functie a tuturor celor vinovati si daca este cazul, intocmirea de dosare cu responsabilitate penala. Si ma refer atat la nivelul Brasovului, cat si la nivel central". Ministrul a precizat ca, din punctul lui de vedere, presedintele ANSVSA Ion Agafitei si vicepresedintii institutiei sunt vinovati ca nu au verificat activitatea reprezentantilor din teritoriu si a comandamentelor antiepizootice din tara. Ulterior, ministerul a revenit cu un comunicat conform caruia Flutur a hotarat sa-i ceara premierului Tariceanu demisia lui Ion Agafitei si a lui Dan Marcu, presedinte, respectiv vicepresedinte ai ANSVSA. In ceea ce priveste DSV Brasov, Flutur a spus ca este posibil sa fie schimbata chiar intreaga conducere, insa trebuie sa se tina cont de activitatea fiecarui membru al conducerii in parte.

ANCHETE PESTE ANCHETE
Ministrul Flutur a anuntat ca, in urma anchetelor facute, se stie ca pui vii de la Drakom Codlea au fost vanduti si revanduti ilegal in cinci judete: Brasov, Vrancea, Covasna, Buzau si Bacau. "E vorba de 20 de localitati identificate in urma cercetarilor facute de catre politie cu organele veterinare", a declarat Flutur. In afara celor noua care sunt deja cunoscute - Hurez, Fagaras, sat-Feldioara, Soars, Codlea-sat, Beclean-sat, Vistea de Jos, Bolotesti (Vrancea) si Sita Buzaului (Covasna) - pui vii de la Codlea au ajuns si in gospodarii din localitatile brasovene Comana de Jos, Venetia de Jos, Parau, Sambata de Sus, Barcut, Stupini, precum si in judetele Buzau - Valea Lupului si Valea Turcului - si Bacau - Palanca si Beleghet-Agas. Lista acestor loca-litati este insa posibil sa se mareasca, in functie de rezultatele anchetei epidemiologice. In toate localitatile respective s-au luat masuri pentru sacrificarea pasarilor din gospodariile cumparatorilor dupa ce au fost luate probe pentru teste de laborator.

AVIPROD
Dupa inlocuirea fostului sef al DSV cu Pavel Nerone, adus de la Tulcea, organele de ancheta brasovene au pus sub acuzare patru persoane din Fagaras si patru persoane, directori si patroni ai firmelor Drakom, Patiprod 2002 Ploiesti si Aviprod, din Codlea, sechestrand 200 de tone de carne de pasare, proprietatea celor trei firme plus Avicod Codlea, care, desi nu a incalcat legea precum celelalte trei firme, suporta consecintele crizei. Patronul acestei societati, Dionisie Manole, ne-a declarat: "Noi doar abatorizam pasarile primite de pe platforma Codlea. Facem toate analizele necesare si vindem doar prin magazinele noastre. Nu inteleg de ce prefectul s-a hazardat sa ne acuze in lipsa de informatii corecte".

SIMPTOME
Contaminarea cu virusul gripei aviare este facilitata de contactul direct cu pasari bolnave sau cu dejectiile acestora. Virusul H5N1 nu se transmite pe cale digestiva, ci prin contact cu mucoasa nazala. Simptomele gripei aviare, transmisa la om, sunt asemanatoare gripei obisnuite: febra, dificultati de respiratie, dureri musculare si articulare, dureri in gat. In ceea ce priveste consumul de carne de pasare, autoritatile sanitare recomanda prelucrarea termica la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius, in acest mod virusul fiind distrus. (Liana Hainarosie)

SUSPICIUNE
O femeie din Sibiu suspecta de gripa aviara a fost adusa ieri la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals". Rezultatele testelor rapide efectuate de medicii de la institut au confirmat ca tanara de 25 de ani sufera de viroza respiratorie, nicidecum de gripa aviara, potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Institutul de Boli Infectioase este asaltat zilnic de zeci de apeluri telefonice din Bucuresti si din tara de la persoane interesate de simptomele si gravitatea gripei aviare la om.
×
Subiecte în articol: observator brasov flutur gripei aviare codlea