Valea Jiului are un potential turistic urias, iar cele doua statiuni de acolo, Straja si Parang, se afla in plin proces de reabilitare. Scopul este acela de a face complet pasul de la minerit la turism, astfel incat una dintre cele mai industrializate zone din tara sa devina o atractie pentru oamenii cu bani. Este foarte greu sa-i duci pe bucuresteni la Lupeni sau la Petrosani, dar cei care au gandit acest proiect s-au adresat in special turistilor din Banat si Ardeal, provincii cu un public mai civilizat.
Despre Straja nu e prea mult de zis in clipa de fata. Marele plus al acestei ierni este dat de instalatia de zapada artificiala. Ea functioneaza chiar daca investitia din bani publici inca nu a fost finalizata. In rest, se discuta despre o telegondola si inca doua telescaune, dar nimeni nu stie concret cand vor fi gata toate aceste instalatii.
Dupa Revolutie, Parangul s-a transformat intr-un mos pe la care nu mai trece nimeni. Conditiile de cazare n-au fost niciodata stralucitoare in statiunea de langa Petrosani, multi proprietari de cabane preferand sa-si ridice vile pe munte doar pentru a avea unde practica jocurile de noroc. Administratorii instalatiilor de transport pe cablu n-au facut altceva decat sa-i goneasca pe turisti din moment ce telefericele aveau program de functionare cu incepere de la ora 11:00, iar partiile erau foarte rar amenajate.
Din aceasta iarna, lucrurile stau altfel la Petrosani. Primele efecte ale programului de reabilitare a domeniului schiabil din Parang se vad deja. Pe Partia B functioneaza deja instalatia de zapada artificiala, iar lungimea partiei a crescut de la 1 la 3,5 kilometri. Practic, turistul care vrea sa schieze pe aceasta pista, cea mai lunga de pe Valea Jiului, urca cu telescaunul pana langa sediul Salvamont. De acolo trebuie sa mearga pe jos pana la teleschiul din fata Cabanei UNEFS – lucru nu chiar placut, urca in varful partiei folosind instalatia de transport pe cablu, dupa care merge spre Partia B.
Prima parte a acestei piste este deservita de un teleschi. Cei care doresc sa mearga mai jos, si sunt foarte multi care o fac, trebuie sa stie ca partia se termina tocmai la statia de jos a telescaunului. Se schiaza pe zapada artificiala, iar lumina bate foarte putin in acea parte a muntelui datorita pozitionarii nordice.
Prognoza
Astazi, cerul va fi mai mult noros si, in special noaptea, va ninge pe arii relativ extinse in Carpatii Orientali si in Muntii Apuseni. In restul zonei montane ninsorile se vor semnala pe spatii mai restranse. Vantul va avea intensificari, in special in a doua parte a intervalului, cu precadere in Carpatii Orientali. Temperatura aerului nu va suferi modificari semnificative fata de intervalul precedent. Maine, cerul va avea innorari si va ninge, in special in Carpatii Orientali si Occidentali. Vantul va continua sa prezinte intensificari, iar in zona inalta va fi tare. Regimul termic va fi comparabil cu cel din intervalul precedent. Sambata, vremea va intra intr-un proces de racire.
Cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse va ninge. Vantul va avea intensificari cu viteze mari pe creste, unde va fi tare.
Busteni
Ieri a nins la Busteni pe toata durata zilei, astfel incat stratul de zapada de pe partia Kalinderu a devenit mai gros. Ninsoarea a fost una viscolita, numai ca pista din statiunea prahoveana este protejata de padure, astfel ca nu sunt probleme. In aceasta perioada, foarte multe tabere de schi isi desfasoara cursurile la Busteni. Telescaunul functioneaza la capacitate maxima. Partia Kalinderu 2, destinata amatorilor de snowboarding, este inchisa. Din cauza secetei, instalatia de zapada artificiala nua re apa suficienta pentru a putea functiona pe acea portiune.
Banat
De astazi se poate schia din nou la Valiug, in judetul Caras-Severin. Transportul pe cablu este asigurat de un telescaun adus din Italia. Turistii care aleg sa mearga acolo trebuie sa tina cont de faptul ca in zona nu exista nici un centru pentru inchirierea echipamentului. Conditii bune de schi sunt si la Semenic. Turistii se plang insa de conditiile proste de cazare si de drumul foarte prost care leaga statiunea de municipiul Resita. La Muntele Mic, langa Caransebes, se poate ajunge numai cu telescaun. O calatorie dureaza 45 de minute. ww.jurnalul.ro transmite imagini live din toate statiunile banatene.