x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parchet - "Atacul stenogramelor"

Parchet - "Atacul stenogramelor"

de Radu Crivat    |    Lavinia Dimancea    |    17 Aug 2005   •   00:00
Parchet  -  "Atacul stenogramelor"

Ministerul Public i-a pus ieri sub acuzare pe fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si pe Florin Georgescu, actualul prim vice-guvernator al BNR, in dosarul stenogramelor PSD.

Audierile in dosarul stenogramelor PSD au fost reincepute ieri de catre procurorii Parchetului General cu marturia lui Cozmin Gusa. Conform Ministerului Public, Rodica Stanoiu si Florin Georgescu s-au folosit de functiile detinute in scopul obtinerii unor avantaje.

Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a fost audiat ieri, timp de doua ore, de catre procurorii care ancheteaza dosarul stenogramelor unor sedinte ale Biroului Executiv Central al PSD. Punctual, fostul secretar general al PSD a venit la sediul Parchetului General la 10:30, exact la ora la care era asteptat. La intrarea in Parchet, Gusa a declarat ca pe citatia primita nu era trecuta calitatea procesuala in care va fi audiat.

URMARIRE. La iesire, Gusa si-a lamurit statutul: "Mi s-a spus ca am calitatea de martor, fiind prezent la doua din cele cateva zeci de sedinte ale delegatiei permanente sau ale BExC si ca aceasta calitate nu a fost trecuta pe citatie pentru ca a putut fi scrisa numai dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar". Ministerul Public a informat ieri ca a fost inceputa urmarirea penala impotriva Rodicai Stanoiu, fost ministru al Justitiei, si a lui Florin Georgescu, ex vicepresedinte al PSD, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de articolul 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Potrivit stenogramelor invocate, Florin Georgescu i-ar fi reprosat presedintelui Curtii de Conturi ca nu mai asculta de comenzile partidului iar Rodica Stanoiu ar fi afirmat ca asteapta unda verde pentru anchetarea lui Traian Basescu.

VARIANTE. Cozmin Gusa a recunoscut, la iesirea din sediul Parchetului General, ca cele doua stenograme sunt reale. El a declarat ca nu are cunostinta despre faptul ca sedintele PSD erau inregistrate si a spus ca stenogramele sedintelor ar fi putut fi inregistrate de serviciile secrete sau de catre cineva din interiorul partidului, o varianta mai putin plauzibila. "Fie au fost inregistrate printr-o decizie de care eu nu am avut cunostinta - dar trebuia sa fie o decizie secreta a cuiva care are legatura cu partidul, sa fie inregistrate cu aparatura de la distanta - sau, mult mai plauzibil, au fost inregistrate ilegal, cu aparatura de ascultare de la distanta, care nu poate sa fie decat in posesia institutiilor statului care se ocupau cu munca de informatii in acel moment", a conchis Gusa.

PSD: "Un atac politic"

PSD considera ca reluarea audierilor de catre Parchetul General in "dosarul stenogramelor" reprezinta "un atac politic" la adresa acestei formatiuni si "o implicare periculoasa" a unei institutii fundamentale a statului in conflictul politic dintre partide. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca se reia astfel o tema din campania electorala a actualei Puteri impotriva partidului sau si, ca atare, a solicitat procurorului general al Romaniei sa clarifice imediat daca au aparut elemente noi in acest dosar. Totodata, liderul PSD a negat ca au fost vreodata inregistrate discutiile in timpul sedintelor conducerii partidului si a infirmat veridicitatea stenogramelor. "Daca exista entitati statale sau parastatale care au facut inregistrari la PSD, acestea sa raspunda conform legii", a spus Geoana, precizand ca "proba demonstrarii veridicitatii acestor stenograme cade in sarcina celor care fac acuzatii, iar implicarea unor colegi din PSD reprezinta o reactivare a acestui caz pe teme politice". Intrebat daca Rodica Stanoiu si Florin Georgescu vor fi suspendati din partid, intrucat sunt urmariti penal, liderul PSD a spus ca nu se pune aceasta problema deoarece, in dosarul stenogramelor, este vorba de un atac politic.

Senatorul PSD Rodica Stanoiu a refuzat ieri sa comenteze decizia Parchetului, spunand ca nu a primit nici o instiintare de la aceasta institutie. "Ma intrebati degeaba. Intrebati Parchetul. Ei trebuie sa descurce lucrurile astea", a declarat pentru Mediafax Stanoiu, care, potrivit stenogramelor invocate, ar fi afirmat ca asteapta unda verde pentru anchetarea lui Traian Basescu.
×
Subiecte în articol: observator psd stenogramelor