x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patimile lui Omar

Patimile lui Omar

de Marina Constantinoiu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Patimile lui Omar

Comisia Araba pentru Drepturile Omului a elabo-rat un raport extrem de critic la adresa autoritati-lor judiciare romane pri-vind conditiile in care este detinut si anchetat Omar Hayssam. Raportul reti-ne ideea ca Omar a fost condamnat inaintea judecatii chiar de presedintele Romaniei.

DEZVALUIRI
Comisia Araba pentru Drepturile Omului (CADH/ACHR) a dat publicitatii, la 25 martie, un raport umilitor pentru autoritatile romane, in care se refera la conditiile de detentie a lui Omar Hayssam. Detinut necondamnat, Omar a avut intrevederi cu o delegatie a Comisiei, care a putut constata in ce conditii este detinut acesta, desi este bolnav de cancer.

Comisia Araba pentru Drepturile Omului (CADH/ACHR) a fost contactata, la inceputul anului 2006, de familia Omar, care locuieste in Bucuresti, pentru a examina din punct de vedere medical si psihologic, in conformitate cu Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si libertatilor fundamentale situatia lui Hayssam Omar, detinut actualmente in inchisoarea de inalta securitate Rahova. Raportul Comisiei ne-a parvenit la redactie ieri, dar in textul sau se precizeaza ca data la care a fost intocmit este 25 martie 2006.

PERSONAJUL. De origine siriana si nationalitate romana, Hayssam Omar, nascut la 1 martie 1963, este tatal a sapte copii, toti minori, administrator al mai multor firme si om politic apropiat fostului presedinte al Romaniei. El se afla in detentie din 4 aprilie 2005, se arata in raport. Omar este urmarit in justitie in trei dosare, dintre care unul pentru terorism, "presedintele actual al Romaniei intervenind personal pentru a lasa sa se inteleaga ca este vinovat, inainte de a fi judecat si a face presiune asupra oricui ar invoca in sprijinul lui Omar starea sanatatii sale fizice si psihice".

"Familia lui Omar (sotia, copiii, rudele apropiate) se simte afectata in mod nejustificat; Hayssam Omar ar fi un tap ispasitor din motive misterioase; aceasta situatie a avut consecinte materiale si morale insuportabile asupra membrilor familiei sale si consecinte materiale, fizice si psihice asupra detinutului", arata raportul.

SOLICITARE. Presedinta Comisiei Arabe pentru Drepturile Omului, dr. Violette Daguerre, a adresat o scrisoare ministrului roman al Justitiei, pentru a-i solicita autorizatia de a-l vizita pe detinut, din cauza faptului ca Hayssam urma sa sufere o operatie chirurgicala delicata pentru cancer la colon.

OPERAT. Operatia, care s-a desfasurat in spitalul inchisorii, a fost efectuata conform Regulii 91 penitenciare, la cererea familiei Omar, de un chirurg privat, fost ministru al Sanatatii. Alegerea chirurgului a fost justificata, potrivit familiei Omar, prin faptul ca acesta reprezinta una dintre rarele persoane care au acceptat sa raspunda cererii de a efectua interventia fara a se lasa influentata de presiunile exercitate asupra celor care intr-o maniera sau alta l-ar fi putut ajuta pe Hayssam.

AUTORIZAREA . Acordul pozitiv semnat de procurorul Marius Iacob, director general al Administratiei Nationale a Centrelor Penitenciare, a ajuns la CADH, care i-a desemnat pe doi dintre membrii sai pentru a forma delegatia care urma sa-l viziteze pe detinut. Doctorii Haytham Manna (Aloudat), medic terapeut, si Violette Daguerre, psiholog, s-au deplasat in zilele de 7 si 8 martie 2006 la Bucuresti.

DETENTIE. O prima intalnire intre dr. Violette Daguerre si directorul adjunct al inchisorii, Popescu Marian, si medicul inchisorii, dr. Tanasescu, a avut loc la 7 martie si s-a referit la conditiile de detentie si starea sanatatii lui Omar Hayssam. O ultima intrevedere a avut loc la cererea sa, in biroul sau, cu directorul inchisorii si adjunctul sau insotiti de o traducatoare din partea Administratiei Nationale Penitenciare, la care s-a alaturat si medicul inchisorii.

NEPUTINTA. Membrii delegatiei tin sa precizeze ca au auzit de la membrii personalului inchisorii pe care i-au intalnit ca nu pot face mare lucru; ca decizia nu tine de ei. S-a subliniat clar ca ei nu sunt decat executanti ai unor ordine si aceasta in ciuda functiei sau statutului lor. Nici un medic, chiar si cel care supravegheaza starea sanatatii lui Hayssam Omar in inchisoare, nu este gata sa spuna ca starea lui nu-i permite sa suporte sa fie prezent la procesele care i-au fost intentate si ca tratamentul sau ar trebui sa continue intr-o structura a Ministerului Sanatatii, arata raportul.

Dupa aceste intrevederi, delegatiei i s-a parut util sa reaminteasca doua norme:
- pentru personalul medical: Regula 62, care recomanda serviciilor medicale ale inchisorii sa faca eforturi sa descopere si sa trateze orice deficienta sau maladie fizica sau mintala, care ar putea fi un obstacol in calea reclasarii detinutului.
- pentru responsabilii administrativi insarcinati cu aplicarea legilor: Codul de Conduita al Natiunilor Unite pentru responsabilii cu aplicarea legilor enunta in articolul 6 ca trebuie sa vegheze ca sanatatea persoanelor pe care le au in garda sa fie deplin protejata si, in special, sa ia masuri imediate pentru ca ingrijirile medicale sa le fie acordate de fiecare data cand se impune.

INTALNIREA. Dr. Violette Daguerre a putut sa discute cu Hayssam Omar in biroul administratiei. El a povestit ca este traumatizat de arestarea si urmarirea sa in justitie, evenimente atat de incarcate emotional si insuportabile, ca timp de sase-sapte luni a incercat sa-si puna capat zilelor. Rememorand aceste evenimente, a spus ca a auzit cand se afla in biroul sau un comunicat citit de purtatorul de cuvant al actualului presedinte al Romaniei potrivit caruia el a fost arestat si este acuzat ca a pus la cale afacerea ostaticilor romani din Irak.

Imediat dupa acest comunicat, mai multe persoane au venit sa-l caute fara a-i prezenta un mandat de arestare, pretextand nevoia de a-l interoga in legatura cu o vanzare de camioane. Aceste persoane l-au dus intr-un loc necunoscut la periferia Bucurestilor si, fara a-l prezenta unui procuror sau judecator, l-au interogat in legatura cu ziaristii luati ostatici in Irak.

Abia a doua zi a fost dus la tribunal si o ordonanta a procurorului a cerut arestarea sa pentru o durata de 30 de zile. Acest mandat a fost prelungit pana la trimiterea cazului in judecata, data de la care starea de arest a inceput si dureaza pana acum.

COLABORAREA. Procurorul general l-a vizitat la inchisoare insotit de un ofiter pentru a-i cere sa ajute autoritatile la eliberarea ostaticilor romani din Irak in schimbul unei reduceri a pedepsei. Si-a clamat nevinovatia. Vizitatorii au invocat atunci presupusele sale relatii cu serviciile de informatii siriene si cu fostul regim din Romania, precum si colaborarea sa cu Partidul Socialist Roman (PSD - n.r.).

Hayssam Omar si-a pierdut increderea in institutii, spune raportul. Crede ca judecatorul nu ia nici o decizie fara aprobarea procurorului general si spune ca medicina legala a afirmat ca nu este libera in luarea deciziilor sale si are nevoie de un acord din partea autoritatilor, mergand pana la nivelul Presedintiei, se arata in raport.

CONDITIILE DE DETENTIE. La cererea sa, delegatia a fost autorizata sa viziteze celula lui Hayssam Omar, pe care o apreciaza ca provocandu-i un mare stres detinutului, care inainte de arestare prezentase episoade de anxietate, claustrofobie, diagnosticate de psihiatru.

"Impartirea celulei cu numeroase persoane impiedica respectarea drepturilor sale fundamentale, in special respectarea vietii private si a dreptului la vizite. In plus, este important sa se faca distinctia, pentru a separa, intre detinut fragilizat/ detinut in putere si intre detinut presupus nevinovat/ detinut vinovat, condamnat. Articolul 10 al Pactului International referitor la drepturile civile si politice solicita separarea detinutilor inca necondamnati de cei condamnati si supunerea lor unui regim distinct, conform cu conditia lor de persoane necondamnate", spune raportul.

TENTATIVE DE SINUCIDERE
In mai multe randuri a incercat sa-si puna capat zilelor. Prima oara, a profitat de trei ore de "libertate", fiind singur in celula cand a incercat sa se spanzure cu sfoara pentru uscat rufele. Acest act disperat a fost provocat de falsificarea unei scrisori la 9 august 2005 care i-a fost imputata pentru a-l acuza pe nedrept. Si-a pierdut cunostinta si a zacut timp de trei ore pe podea, pana a fost gasit si salvat. Se pare, spune el, ca nu exista nici un raport administrativ pe marginea subiectului.
Omar sustine ca autoritatile penitenciare au pretins ca scrisoarea a fost gasita, in lipsa sa, intr-un sac cu lenjerie, destinat sotiei sale.

BOLNAV
In privinta starii fizice a pacientului, raportul precizeaza ca in timpul detentiei, Omar a inceput sa se planga de dureri, voma si sangerari, iar familia sa a adresat o plangere Administratiei Penitenciare. La 21 decembrie 2005 s-a descoperit cancer la colon care necesita operarea de urgenta. Cancerul se adauga unei artroze cervicale, dorsale si lombare, hemoroizilor si diabetului. La 3 ianuarie 2006, s-a constatat, in afara unui neoplasm stenozant si hemoragic al colonului, o pierdere in greutate de 15 kilograme, o anemie secundara, un diabet de tip II, dezordini schizo-afective, episoade depresive, lipsa de apetit, somn indus prin medicamente, cosmaruri si tendinte suicidare. I s-au prescris antidepresive, anxiolitice si hipnotice.

RECOMANDARI
Acum, dupa operatie, tratamentul postoperator ridica mari riscuri. Are nevoie de sedinte de chimioterapie, cu supraveghere hematologica, tratament ce, in opinia delegatiei, nu se poate practica intr-o structura apartinand Administratiei Penitenciarelor, ci intr-una a Ministerului Sanatatii. "Refuzul unui tratament adecvat pune in pericol viata detinutului si ar putea constitui o incalcare a dreptului la viata", conchide raportul. Imediat dupa parasirea Bucurestilor, delegatia a adresat prin fax o scrisoare Ministerului Justitiei pentru a-i multumi pentru autorizarea vizitei, a-i impartasi observatiile legate de aceasta vizita si a solicita o interventie urgenta pentru ca Hayssam Omar sa poata fi ingrijit intr-un mediu spitalicesc adaptat, in afara inchisorii, dat fiind tratamentul chimioterapic. Neprimind raspuns din partea Ministerului Justitiei, CADH a trimis o alta scrisoare, prin fax si prin posta, adresata de aceasta data presedintelui, pentru a-i solicita interventia urgenta pe baza prerogativelor constitutionale si pana nu e prea tarziu. La data redactarii raportului (25 martie 2006) "nimic nu permite a se spune ca s-a produs ceva semnificativ, de atunci, pentru a evita incalcarea normelor descrise in acest raport", se afirma in documentul CADH. Organizatia afirma ca isi va continua demersurile prin utilizarea instrumentelor internationale ale drepturilor omului.
×