x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhul Daniel spune că Sfinţii Trei Ierarhi ne arată cum să fim creştini, indiferent de rangul deţinut

Patriarhul Daniel spune că Sfinţii Trei Ierarhi ne arată cum să fim creştini, indiferent de rangul deţinut

24 Oct 2015   •   13:06
Patriarhul Daniel spune că Sfinţii Trei Ierarhi ne arată cum să fim creştini, indiferent de rangul deţinut
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Sfinţii Trei Ierarhi oferă modele autentice, care ne arată cum să fim cu adevărat creştini, indiferent de poziţia socială sau de rangul deţinut, a afirmat vineri patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în debutul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizat, ca în fiecare an, de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că "modelul Sfinţilor Trei Ierarhi, (...) care au trăit adevărul Evangheliei ca început de viaţă veşnică încă din lumea aceasta şi au învăţat dreapta credinţă şi dreapta vieţuire pe toţi păstoriţii lor, precum şi pe toţi cei care au citit de-a lungul veacurilor scrierile lor", este şi astăzi actual.

"Într-o lume dezorientată, lipsită de repere, Sfinţii Trei Ierarhi oferă modele autentice, care ne arată cum să fim cu adevărat creştini, indiferent de poziţia socială sau de rangul deţinut. În primul rând, ei sunt model pentru toţi slujitorii Bisericii care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinţei şi căutarea sfinţeniei. Dar ei sunt şi modele pentru conducătorii comunităţilor locale şi ai popoarelor, care pot învăţa de la ei responsabilitatea pentru apărarea şi promovarea demnităţii persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Ei sunt modele pentru teologi de a dialoga cu valorile culturii perene şi ale ştiinţelor universului, oferindu-ne profunde explicaţii despre sensul vieţii şi despre creaţia lui Dumnezeu, despre modestie şi prietenie, despre dreptate şi generozitate, despre viaţa pământească trecătoare, ca timp şi loc de căutare a vieţii cereşti netrecătoare. Dacă păcatul, ca existenţă umană egoistă şi posesivă, produce violenţă, certuri şi războaie, Sfinţii Trei Ierarhi ne învaţă să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noştri şi să-i ajutăm, spre a moşteni viaţa veşnică în lumina lui Hristos, în iubirea Preasfintei Treimi şi în bucuria sfinţilor", a spus patriarhul.

În opinia acestuia, prezenţa la Bucureşti, în perioada 23 - 28 octombrie, a moaştelor Sfinţilor Trei Ierarhi, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena reprezintă o mare binecuvântare.

"Prezenţa în aceste zile de sărbătoare, la Bucureşti, a moaştelor Sfinţilor Trei Ierarhi, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este o mare binecuvântare pentru noi toţi - ierarhi, cler, vieţuitori ai mănăstirilor, credincioşi pelerini din România şi din străinătate, dar şi un semn de comuniune frăţească între ortodocşii greci şi ortodocşii români, între Grecia şi România, între Sfântul Munte Athos, aparţinând Patriarhiei Ecumenice, şi Patriarhia Română", a spus întâistătătorul BOR.

Patriarhul a menţionat că "această comuniune a sfinţilor este şi un prilej de a marca două aniversări importante din viaţa Bisericii Ortodoxe Române: împlinirea a 130 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei, în aprilie 1885, şi 90 de ani de la ridicarea BOR la rangul de Patriarhie, fapt realizat în februarie 1925".

La eveniment a luat cuvântul şi mitropolitul Pavlos (Pavel) de Drama, care a evidenţiat legătura dintre ortodoxia română şi cea greacă şi atonită.

Vineri, de la ora 12,00, a avut loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, prăznuit la 27 octombrie, de la Catedrala patriarhală, pe bulevardul Regina Maria până la baza Colinei Patriarhiei. De la aceeaşi oră, de la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, au fost aduse în procesiune Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pe traseul Calea Şerban Vodă - strada Bibescu Vodă până la urcarea pe Dealul Patriarhiei. Cele două procesiuni s-au întâlnit la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde a avut loc întâmpinarea Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, aduse la Bucureşti de la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Muntele Athos de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de mitropolitul Pavlos (Pavel) de Drama.

La ora 12,30, procesiunea Calea Sfinţilor a continuat de la Sfânta Cruce brâncovenească până la Catedrala Patriarhală, unde Sfintele Moaşte au fost întâmpinate de patriarhul Daniel, fiind depuse apoi spre închinare în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în ziua de miercuri, 28 octombrie. AGERPRES

×