x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronul fabricii de pasapoarte, demis si anchetat de PNA

Patronul fabricii de pasapoarte, demis si anchetat de PNA

12 Feb 2004   •   00:00

La cateva ore dupa ce difuzam ieri dezvaluirile despre cazul grav de coruptie din Politia Buzau, ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a demis pe comisarul-sef Narces Roman, cel care facea escrocherii cu pasapoarte. Cazul e in atentia PNA.

Politiile europene se intreaba si intreaba cum reusesc miile de infractori si retelele de cersetori si prostituate plecate din Romania sa aiba mereu acte curate. Autoritatile romane dau neputincioase din umeri. "Jurnalul National" a reusit sa sparga acest mister penetrand cercurile mafiote din Politie care livreaza pasapoarte pe banda rulanta lumii interlope.

La doar cateva ore dupa ce "Jurnalul National" a iesit pe piata ieri cu dezvaluiri despre coruptia din Politia Buzau, ministrul de Interne Ioan Rus a inchis "fabrica de pasapoarte false" patronata de comisarul-sef Narces Roman. VALENTIN ZASCHIEVICI

Am relatat in numarul de ieri al "Jurnalului National" cum a luat fiinta si s-a extins mucegaiul coruptiei in randul lucratorilor de politie din mai multe judete. Am pornit de la legaturile chestorului Constantin Matei, fostul sef al Politiei Ialomita, destituit pentru ca a acoperit faptele comisarilor violatori si ale complicilor acestora. Investigatiile noastre au scos la iveala relatiile ofiterilor murdari cu lumea interlopa locala, specializata in export de fete si de cersetori. Or, "marfa de export" trebuia sa iasa din tara cu acte in regula. De aceea, contra unor sume considerabile, traficantii tigani si-au asigurat protectia unor ofiteri cu functii mari.

Mecanismul
Retelele negustorilor de oameni se intind in mai multe judete. Urmarind cercul de protejati ai lui Matei, am ajuns la Buzau, unde am primit date ca seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, comisarul-sef Narces Roman, ajutat de inspectorul principal Eduard Panait, a constituit o adevarata fabrica de pasapoarte si buletine atribuite ilegal. Cei doi, cu complicitatea unor subalterni si a unor interlopi locali au mai creat, dupa cum reiese din anumite rapoarte si din declaratiile unor ofiteri, un mecanism de vanzare a vizelor de sedere in Romania pentru straini cu 2.000 de dolari bucata.

Primele masuri
Dupa caderea lui Matei, politisti cinstiti din toata tara au capatat curaj, dezvaluind fapte grave, ce vor putea fi citite curand in paginile "Jurnalului National". In ce priveste ancheta de la Buzau, citam din comunicatul Ministerului Administratiei si Internelor: "In urma verificarilor efectuate, din ordinul ministrului Administratiei si Internelor, domnul Ioan Rus, de catre un colectiv de ofiteri din Corpul de Control al MAI la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Buzau s-a dispus eliberarea din functiile detinute a urmatorilor ofiteri:

  • Comisar-sef Roman Narces, seful SEIP Buzau, pentru nerespectarea metodologiei de lucru in emiterea documentelor de sedere a strainilor pe teritoriul Romaniei.
  • Inspector principal Panait Eduard Cristian pentru aceleasi considerente. De asemenea, domnul ministru Ioan Rus a ordonat continuarea cercetarilor pentru clarificarea tuturor aspectelor de la SEIP Buzau, urmand ca, in raport de concluzii, sa dispuna masuri in consecinta."

Finul
Mai ramane ca anchetatorii sa verifice o informatie proaspata, aflata de redactorii nostri ieri. Comisarul Staicu Gheorghe, subordonat al lui Roman, intamplator fin de cununie al chestorului Matei, ar fi intocmit zeci de acte de identitate (unele pentru rromi din Slobozia, Tandarei si Mizil) pe adresa Buzau, Str. Unirii, bl. 8, et. 2 ap. 9. Potrivit informatiilor noastre, la aceasta adresa locuieste insusi comisarul Staicu..

Uite mafiotu’, nu e mafiotu
Doua dintre personajele despre care politistii buzoieni, dar si alte surse afirma ca sunt protejate de proaspat destituitul comisar-sef Narces Roman au reactionat, declarandu-ne ca nu fac parte din lumea interlopa si nici nu au de-a face cu traficul de persoane. E drept, numele lor apare in documente interne emise de anumite servicii ale Internelor, dar Jean Parter si Tony Alifie sustin ca sunt numai prieteni cu fostul sef al Evidentei Informatizate Buzau, nicidecum parteneri de afaceri. "Despre mine s-a scris ca sunt consumator de droguri si duc fete in Occident. Dar eu am 50 de ani, sunt vai de mama mea, de unde droguri, de unde femei... Am avut o problema cu pasaportul ca am depasit perioada legala de stat in Germania, de trei luni. Am venit eu singur, nu m-a retinut nimeni la vama", afirma Jean. In ce-l priveste pe Tony Alifie, el spune ca-l cunoaste si-l respecta pe Roman, "asa, ca-ntre buzoieni". Atata tot: "Am afaceri imobiliare si cu telefonia mobila. Nu sunt interlop, adevaratii interlopi invart miliarde si sunt in conducerea politica. Aici, in Buzau, e saracie de bate vantu’. Poate de aceea, pentru ca e saracie si nu sunt comise infractiuni, anumite servicii secrete fac tot felul de note fara finalitate si fara suport. Nimeni nu m-a anchetat vreodata in legatura cu traficul de persoane si de vize, fapte de care nu sunt vinovat. In Restaurantul Pietroasa n-am intrat de 10 ani, de cand mi-a fost asasinat acolo un prieten. Nu sunt proxenet si nu are nici o relevanta faptul ca prietena mea sta in Italia. Iar Roman nu are de ce sa ma protejeze. Cel mult de inflatie".

×
Subiecte în articol: observator roman buzău