x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensiile speciale și creşterea vârstei de pensionare, pe masa CCR, pentru vicii de neconstituţionalitate

Pensiile speciale și creşterea vârstei de pensionare, pe masa CCR, pentru vicii de neconstituţionalitate

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   22:15
Pensiile speciale și creşterea vârstei de pensionare, pe masa CCR, pentru vicii de neconstituţionalitate

Curtea Constituţională discută miercuri asupra sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările aduse legii privind pensiile de serviciu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţională în legătură cu legea pensiilor speciale, dar şi cu actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Discuțiile cu privire la legea pensiilor speciale au loc miercuri, iar dezbaterile asupra sesizărilor în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul au fost amânate pentru 21 septembrie.

Cu participarea unui număr de 87 de judecători, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Sub primul aspect, a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă:

- caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării. Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale

- Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului

- Încălcarea art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie sub aspectul clarităţii şi previzibilităţii normei juridice”, a informat ICCJ.

De asemenea, instanţa supremă a constatat că se impune examinarea mai multor motive de neconstituţionalitate intrinsecă.

ICCJ a decis sesizarea Curţii Constituţională şi în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Sub primul aspect, a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă:

- Caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării. Încălcărarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale

- Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului”, a adăugat sursa citată.

(sursa: Mediafax)

×