x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensiile cresc, impozitele scad

Pensiile cresc, impozitele scad

07 Aug 2004   •   00:00

Premierul Nastase a anuntat ieri, in cadrul videoconferintei saptamanale cu prefectii, ca pensiile se vor majora cu 10 la suta incepand cu 1 septembrie 2004.

Guvernul a decis devansarea termenului de majorare a pensiilor, prevazut initial pentru 1 ianuarie 2005, in urma banilor suplimentari obtinuti de la bugetul statului, datorita cresterii economice si unei bune colectari a veniturilor. Efortul bugetar se va cifra la suma de 3.000 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an.

IMPOZITE. Totodata, Nastase a precizat ca, de la 1 ianuarie 2005, pragul minim de impozitare a veniturilor persoanelor va scadea de la 18 la suta la 14 la suta, contributiile sociale se vor reduce cu doua puncte procentuale, iar impozitul de profit va scadea de la 25 la suta in prezent la 19 la suta. Potrivit premierului, de la 1 ianuarie 2005 va exista un nivel de 47 la suta al contributiilor sociale, fata de 61 la suta in 2001. Scaderea in continuare a contributiilor sociale va fi una din prioritatile pentru anii urmatori, a mai spus Nastase, apreciind ca aceasta este o tema "chiar mai importanta decat scaderea pe mai departe, eventual, a impozitului pe profit". In opinia premierului, micsorarea contributiilor sociale va favoriza crearea de noi locuri de munca. El a amintit ca a propus Guvernului ca angajatorii care vor primi proaspetii absolventi de facultate si care ii vor mentine ca salariati cel putin cinci ani sa primeasca inapoi, dupa aceasta perioada, contravaloarea contributiilor sociale platite pentru salarii. Masurile sunt luate pe fondul reducerii inflatiei sub 10 la suta in acest an si in conditiile in care se are loc si mentinerea somajului sub 7 la suta, a mai spus Nastase. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: observator sută