Guvernul a negociat cu FMI ca banii retinuti ilegal pensionarilor drept contributii de asigurari sociale de sanatate sa le fie restituiti in 16 transe, corespunzator celor 16 luni anterioare, din perioada 2011 - aprilie 2012, in care pensionarii au fost obligati sa verse la buget aceste sume.
"Varianta discutata cu Fondul Monetar International este ca acesti bani sa nu fie restituiti cu totul deodata, ci corespunzator perioadei in care au fost achitati, respectiv in 16 transe", au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.
In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.
In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5%, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.
In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat sambata ca pensionarii vor primi banii incepand cu luna iunie, fara sa mentioneze intervalul in care se vor face platile.