x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pentru o cauză a cauzei

Pentru o cauză a cauzei

de Luiza Moldovan    |    12 Iun 2014   •   16:30
LA VIE EN MOV
Angelina Jolie militează împotriva violurilor din timpul conflictelor armate. A făcut şi un film pe tema asta. E foarte bine, dar, dacă tot se agită, de ce nu militează împotriva violurilor în general? Să-nţeleg că nu are o problemă cu violurile, în general, ci doar cu violurile din timpul conflictelor armate?

E foarte nobil să militezi pentru o cauză. Eu n-am militat niciodată pentru nimic. Ştiu, sunt o târâtură, dar mă gândesc să m-apuc să militez şi eu pentru ceva, acum, cât nu e prea târziu.

De exemplu, să militez pentru cauza urşilor. Ăăă… nu. Deja se preocupă cineva de urşi. Atunci să mă preocupe… ăăă… deci să mă preocupe soarta, ă, de soarta… stai! Sunt o grămadă de specii de urşi, doar n-or fi toţi luaţi! De soarta urşilor polari, de pildă. Nu. E prea simplu. Sigur se preocupă cineva de urşii polari, n-are cum, acuma, cu toată căldura asta. Am găsit! De urşii bipolari! Să mă preocup de urşii bipolari. Sau mai bine nu. Zic să mă implic în altă cauză nobilă.

Într-o cauză în care nu s-a mai implicat nimeni niciodată. Să mă implic în cauza nobilă a lucrurilor pierdute. Cum ar fi să trăim într-o lume în care nimeni niciodată să nu-şi piardă lucrurile? O lume în care nimeni niciodată să nu-şi piardă cheile. O lume în care toţi ochelariştii să ştie mereu unde le sunt ochelarii. O lume în care nimeni nu întârzie pentru că nu-şi găseşte telefonul. Stop ochelarilor pierduţi! Stop umbrelelor uitate în cafenele! O idee excelentă, dar parcă nu are mărime, nu are strălucire. În ciuda eficacităţii unei astfel de cauze, totuşi, nu există nobleţe. Trebuie să găsesc ceva mai nobil, mai divin, dacă vreţi.

Îmi trebuie o altă cauză. Să vedem… Aş putea, de exemplu, să mă implic într-o cauză filantropică, să dau nişte bani cuiva. Dar cui? Unei organizaţii, fireşte. Un ONG, un ceva, deşi asta mă enervează, pentru că eu n-aş fi decât un participant obscur, pe câtă vreme eu vreau să pun bazele unei cauze nobile. Doar că nu găsesc în mine atâta nobleţe încât să am şI o cauza mea nobilă!

Cred că ştiu. Să mă implic în cauza implicării într-o cauză nobilă! Gata! Asta e! Cauza cauzei nobile! Pentru asta n-a luptat nimeni, niciodată şi cred că e cazul s-o fac eu! Deci! Oameni buni! Imaginaţi-vă cum ar arăta o lume în care oamenii nu s-ar implica în nici o cauză nobilă. De aceea, noi, aici, la Fundaţia pentru Cauzele Nobile, milităm pentru militarea în cauzele nobile, oricare ar fi ele: de la militarea împotriva violurilor din timpul conflictelor armate, până la militarea împotriva cântecelelor idioate pentru copii. Oricare ar fi ea, susţineţi cauza cauzei!


×