x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pepenele galben şi cocaina

Pepenele galben şi cocaina

de Luiza Moldovan    |    20 Feb 2014   •   15:05

Eu cred că Opaina are completamente dreptate când spune că tot românul trebuie să stea cu caloriferul deschis, chiar şi ăla care, sireacul, şi-l închide că el n-are după ce bea apă, darmite să-şi mai permită şi căldură-n casă. Are dreptate să-l amendeze pe nefericitul ăla. Are dreptate să-i amendeze pe toţi cei care, pentru că nu-şi permit să stea cu caloriferele deschise, şi le-nchid ca nişte animale ce sunt. Să le dea amendă acestor bestii cu chip de om, care pun în pericol însăşi viaţa blocului de locuinţe în care… ăăă… în care locuiesc. Să-i amendeze! Huooo, bestiilor care-şi închid cu bestialitate caloriferul! Că nu meritaţi numele de oameni!

Dar nu-nţeleg cum o să se procedeze. O să se dea o amendă pentru toate lunile de iarnă în care omul îşi închide căldura sau o să se dea câte o amendă pentru fiecare lună în parte? Şi, dacă omul nu-şi permite să plătească pentru căldură în fiecare lună de iarnă, cum îşi imaginează Opaina c-o să-şi poată plăti omul, această bestie care stă în frig de drag, amenzile?
Şi dacă n-o să-şi plătească amenzile ce o să-i facă Opaina omului? Adică ce o să-şi imagineze în acel proiect de lege c-o să-i facă omului care, dac-ar avea bani, şi-ar da drumul la căldură, dar, pentru că n-are bani, nu-şi îngăduie, pentru că n-are şi, deci. Deci oricum, n-o să-şi poată plăti amenda. Logica lui Opaina e atât de înaltă, încât îmi trebuie mască de oxigen să ajung s-o respir şi chiar şi atunci mă tem că nu mi-ar ajunge.

Imaginaţi-vă următorul scenariu, care nu e scenariu decât până la un punct. O doamnă de 70 de ani stă cu păturile pe ea toată iarna. Merge prin casă, aşa, cu păturile aruncate pe ea, ca şi cum ar avea o mantie de împărăteasă, dar ei îi e doar frig. Doamna nu-şi deschide căldura nici măcar în camera în care doarme, nici măcar două ore pe noapte, pentru că nu-i ajunge pensia. Mai mult. Doamna face o economie drastică şi la electricitate. Din toate maşinăriile cu care-şi are dotată casa de pe vremea când era activă, a ales să-i consume doar frigiderul şi televizorul. O dată pe lună spală la maşina de spălat, restul – de mână, dar chiar şi atunci, cu mare parcimonie pentru că şi apa a ajuns să coste foarte mult, iar pensia de 6 milioane nu-i ajunge pentru 31 de zile. Nu râdeţi. Scenariul ăsta nu e apocaliptic. E trăit de sute de mii de pensionari din ţara asta. Ei.

Imaginaţi-vă că, la uşa doamnei în cauză, sună Asociaţia de Locatari, indignată de ideile băgate mişeleşte în cap de tânărul Cocaina… pardon… Opaina, şi anume că, vezi Doamne, blocul a făcut mucegai din cauza ei şi că să facă bine să dea drumul la căldură odată pentru totdeauna. Doamna refuză, argumentând că nu poate să plătească ceea ce are de consumat şi preferă să stea cu păturile pe ea, aşa cum i-a zis acum 24 de ani madam Ceauşescu şi ea a refuzat, ieşind în stradă la Universitate şi militând pentru viaţa mai bună pe care n-a apucat s-o trăiască, iată, în 24 de ani de… hmmm… regim democratic. Asociaţia sună revoltată la Cocaina… pardon… Opaina. Opaina vine şi-i bagă doamnei sub nas textul de lege inspirat (sic!) de el. Îi comunică, în plus, că dacă nu dă drumul la căldură, va fi nevoit să-i aplice o amendă peste ceafă, pentru fiecare lună în care a periclitat blocul expunându-l la frig şi umezeală. Dar doamna nu are cu ce să plătească amenda şi, prin urmare, n-o plăteşte. Ce-o să urmeze? Probabil, detenţie pentru tentativă de omor de bloc.

Doamna o s-ajungă la închisoare, unde, nu ştiu sigur, s-ar putea să beneficieze de condiţii mai bune de viaţă. Iar dacă nu, după perioada de detenţie, poate să dea statul român în judecată, la CEDO, pentru nerespectarea drepturilor omului. Cu banii plătiţi de statul român, doamna, apoi, o să dea drumul la toate caloriferele din sărmanul şi frigurosul şi nedreptăţitul ei apartament. Ba chiar o să spele la maşina de spălat o dată pe săptămână. Şi o să stea cu luminile aprinse în toată casa. Şi chiar o să-şi lase televizorul în stare de funcţionare în timp ce o să iasă la piaţă să-şi cumpere pepene galben în miez de iarnă. Şi, da, o să treacă prin scara blocului, în ziua de încasare a întreţinerii cu pepenele ei galben şi sfidător, în miezul lui februarie. Ce drăguţ. Dar ăsta e doar un scenariu.

Dacă tristul ăsta de Cocaina… scuze… Opaina o să ne pună pe toţi să dăm drumul la căldură în toată casa, toate lunile de iarnă, non-stop, din noiembrie până-n aprilie, mă tem că n-o să mai fie loc de noi prin închisori. În loc să facă legi în sevraj, mai bine s-ar lua iar de droguri.

×