x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Perestroika toaletei urbane ne bagă in high-tech

Perestroika toaletei urbane ne bagă in high-tech

de Luiza Moldovan    |    18 Iul 2007   •   00:00
Perestroika toaletei urbane ne bagă in high-tech
Sursa foto: Andreea Balaurea/

Primarul Capitalei e autorul de jure (şi poate chiar şi de facto) al primei toalete complet automatizate nu numai din Bucureşti, nu numai din toată ţara, ci şi, da, este adevărat, din toată Europa de Est.

De azi, cică Adriean Videanu pleacă in concediu. Să-i urăm drum bun şi să fie sănătos, ceea ce ne dorim şi dumneanoastră. Adriean Videanu pleacă in concediu cu sentimentul datoriei satisfăcute. Pentru naţia bucureşteană, domnul Videanu pleacă in concediu ca un erou, ceea ce şi e. Primarul Capitalei e autorul de jure (şi poate chiar şi de facto) al primei toalete complet automatizate nu numai din Bucureşti, nu numai din toată ţara, ci şi, da, este adevărat, din toată Europa de Est.

Ba să vă vină să credeţi! Iată, deci, domnilor şi domnilor, cum Adriean Videanu, sensibil la nevoile cetăţenilor pe care-i păstoreşte cu părintească dragoste, n-a putut, pur şi simplu nu l-a răbdat inima, să plece in concediu pănă nu a inaugurat prima toaletă deşteaptă din Europa de Est. Să mai zică cineva că Videanu nu face nimic!

OBIECTIV. Pentru turistul obsedat de spaţii igienice şi dotate corespunzător, singura toaletă deşteaptă din spaţiul est-european trebuie să devină un obiectiv obligatoriu. Cu atăt mai mult cu căt in zona asta de lume, o astfel de toaletă e un unicat. Se află la vedere, intr-o staţie de autobuz (123 şi 124). Are un cap luminos şi se inalţă ca un falus impertinent vis-Ã -vis de Casa Pensiilor a Sectorului 3. Ca să ştie toată lumea ce e aia. Accesul in incintă se face apăsănd un buton.

Orice atehnic se descurcă cu butoanele, astfel că riscul să cadă umilit in derizoriu inaintea cetăţenilor aşteptători de autobuz nu există. Incinta primitoare e luminoasă şi are şi oglindă. Pereţii groşi te izolează sadic de exterior. Dacă te ştii claustrofob, iţi recomandăm să te abţii. In fond, căţiva metri mai incolo ai ditamai molul in care poţi face ce vrei tu. Chiar şi cumpărături, dacă ţii cu tot dinadinsul. O recomandare specială ne simţim datori s-o adresăm şi celor care se ştiu sensibili la duhori.

DI TĂTI. In altă ordine de idei, toaleta asta inteligentă e inteligentă pentru că-ţi dă apă şi săpun şi tot ce ai nevoie. Ai la dispoziţie cuier şi oglindă şi mai ai la dispoziţie un sfert de oră ca s-o părăseşti. Altfel, se apucă să se spele de una singură, cu tine in ea. Dar. Ceea ce e cu adevărat demn de toată stima la această toaletă este faptul că ea nu e accesibilă dacă ştie că nu are să-ţi pună la dispoziţie tot tacămul de servicii absolut indispensabile igienei personale. Nu se deschide şi gata.

Chiar dacă toaleta iţi dă mură-n gură tot ce trebuie să-i faci ca să faci, există cetăţeni care cred că trebuie să-ţi cumperi un card cu care să faci "bip". "Vă duceţi dumneavoastră colea la Casa de Pensii şi cereţi un card." "De unde?" "aăăă... de la informaţii." "Şi gata?" "Şi gata." "Ai dreacu ăştia! Nu mai ştiu ce să mai inventeze ca să te facă la bani." Nu ne băgăm in vorbă ca să explicăm că nu e adevărat ce zice nenea. Ştim că bucuria de a afla că serviciul e gratuit o să fie mai mare aşa. Mai bine să mai stea puţin la o coadă.

×
Subiecte în articol: observator