x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol de sarbatori - Fara pocnitori!

Pericol de sarbatori - Fara pocnitori!

de Mara Raducanu    |    09 Dec 2006   •   00:00

Modificarea Legii nr. 126/2005 privind regimul materiilor explozive! Iata solutia gasita de specialisti, dupa ce anul trecut, de Sarbatori, aproape 430 de persoane au ajuns la spital cu vatamari corporale grave.

LEGE NOUA. Focul de artificii, un "viciu" pentru care se poate ajunge dupa gratii
Modificarea Legii nr. 126/2005 privind regimul materiilor explozive! Iata solutia gasita de specialisti, dupa ce anul trecut, de Sarbatori, aproape 430 de persoane au ajuns la spital cu vatamari corporale grave.

Pentru multi romani, pocnitorile, rachetele si petardele fac parte din peisajul Sarbatorilor de iarna. Nu mai constituie o noutate faptul ca, in preajma Sarbatorilor, atat Bucurestiul, cat si celelalte orase se transforma in adevarate "campuri de lupta". Pocnitorile si petardele, artistic asezate pe tarabe, se vand ca painea calda! Pe la mai toate colturile de strada ne impiedicam de asa-zisii "comercianti" rromi, care-si mai scot un "ban cinstit" de Sarbatori. Despre existenta vreunei autorizatii nici nu mai are rost sa pomenim!

Nu de putine ori utilizarea neadecvata a obiectelor pirotehnice a transformat seara de Revelion intr-un adevarat calvar, multe persoane ajungand "de la bal direct la spital". Ingrijorati de numarul mare de victime inregistrat anul trecut (430 de persoane ranite in intreaga tara si 148 in Bucuresti), reprezentantii Politiei Capitalei, lucratori din cadrul Serviciilor Politiei de Ordine Publica si Arme, Explozivi, Substante Toxice si reprezentantii Politiei Comunitare din cadrul Primariilor de sector au decis modificarea Legii 126/2005 privind regimul materiilor explozive. Astfel, conform art. 29, "se interzice persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, precum si a artificiilor din categoria «obiecte zburatoare luminoase» si a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate in conditiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice numai in interes propriu si numai in locurile autorizate".

INTERZIS. Practic, conform noii legi, intrata in vigoare din 1 decembrie 2006, persoanele fizice nu au voie sa foloseasca decat acele obiecte cu o masa pirotehnica mai mica de 3 grame (stelute, lumanari, jerbe cu scantei, sateliti). Daca pana acum amenzile nu prea ii speriau pe vanzatorii ambulanti, de acum inainte pedeapsa prevazuta este drastica: confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, precum si artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an. Vom avea oare Sarbatori mai linistite? Ramane de vazut!

×
Subiecte în articol: observator