x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol - Razboiul pocnitorilor

Pericol - Razboiul pocnitorilor

de Mara Raducanu    |    12 Dec 2006   •   00:00
Pericol - Razboiul pocnitorilor

Modificarea Legii 126/ 2005 privind regimul materiilor explozive i-a lasat pe comerciantii de articole pirotehnice cu peste 2.000 de tone de marfa pe stoc! In rest, legea nu prea pare sa-i sperie pe bucuresteni, caci in multe cartiere petardele pocnesc mai ceva ca inainte! Cum si unde se vand?

In timp ce comerciantii se dau de "ceasul mortii" nestiind unde sa duca "marfa" pe care n-au cum sa o comercializeze, noua lege nu pare sa-i sperie pe bucuresteni. Desi in urma controalelor efectuate de echipele politiei nu s-au descoperit obiecte pirotehnice, totusi, in multe cartiere, petardele si pocnitorile rasuna deja mai ceva ca de Revelion. Cum si unde se vand? Toata lumea ridica din umeri. Constantin Grumezescu, seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul IGP, spune ca deocamdata nu s-a gasit nicaieri in Bucuresti vreo taraba pe care sa se comercializeze astfel de obiecte. "Am efectuat mai multe controale in complexurile Niro si Europa, precum si in cateva dintre pietele bucurestene si nu am descoperit persoane care sa vanda petarde, artificii sau alte obiecte de acest gen. Totusi, in Eu-ropa era un individ pe care l-am prins comecializand petarde", ne-a declarat Grumezescu.

SOLUTII. Modificarea legii a adus ieri in fata Guvernului peste 100 de protestatari, nemultumiti de noile prevederi aduse Legii 126/2005 privind regimul materialelor explozive. Intrata in vigoare la 1 decembrie 2006, ordonanta interzice "persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele I-IV, precum si a artificiilor din categoria «obiecte zburatoare luminoase» si a pocnitorilor din clasa I".

"Statul ne-a bagat in ilegalitate, deoarece ne-a permis sa importam fara sa ne anunte de schimbari. In iulie am primit o notificare prin care eram anuntati ca se preconiza interzicerea folosirii si comercializarii petardelor, pocnitorilor si rachetelor. Nu a tuturor obiectelor artizanale", a declarat Dan Pintilie, presedintele Asociatiei Importatorilor si Comerciantilor de Articole Pirotehnice din Romania. Potrivit purtatorului de cuvant IGP, Alina Feraru, "comerciantii care au ca activitate importul si comercializarea produselor pirotehnice au fost anuntati foarte clar inca din luna iulie cu privire la modificarea legii". Momentan, a mai precizat ea, "acestia nu au decat trei solutii: sa le vanda, sa le exporte sau sa le distruga".

×
Subiecte în articol: observator