x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Persoanele aflate în vacanţă vor beneficia de protecţie sporită

Persoanele aflate în vacanţă vor beneficia de protecţie sporită

22 Oct 2008   •   00:00

Conform noilor norme adoptate de Parlament astăzi, consumatorii din UE vor beneficia de o mai bună protecţie privind vacanţele – atunci când cumpără şi revând pachete de vacanţă în regim de multiproprietate (dreptul de folosinţă pe durată limitată a bunurilor imobiliare), sau sejururi asemănătoare regimului de multiproprietate, pe vase de croazieră, pe vase fluviale şi în rulote, precum şi când se înscriu în "cluburile de vacanţă cu tarif preferenţial".



Conform noilor norme adoptate de Parlament astăzi, consumatorii din UE vor beneficia de o mai bună protecţie privind vacanţele – atunci când cumpără şi revând pachete de vacanţă în regim de multiproprietate (dreptul de folosinţă pe durată limitată a bunurilor imobiliare), sau sejururi asemănătoare regimului de multiproprietate, pe vase de croazieră, pe vase fluviale şi în rulote, precum şi când se înscriu în "cluburile de vacanţă cu tarif preferenţial". "Apreciez în mod deosebit sprijinul acordat de Parlament pentru această directivă care va oferi siguranţă consumatorilor atunci când semnează un contract pentru vacanţa lor de vis. Noile norme vor asigura existenţa, pe piaţa actuală a ofertelor de vacanţă, a celei mai bune protecţii posibile pentru consumatori şi vor împiedica comercianţii necinstiţi să speculeze lacunele din legislaţie", a declarat Meglena Kuneva, Comisarul pentru protecţia consumatorilor.

NORME
Noua directivă îşi propune să sporească încrederea consumatorilor în sectorul multiproprietăţii (care are o valoare de peste 10,5 miliarde de euro şi care asigură mai mult de 40.000 de locuri de muncă în UE) şi să pună capăt activităţilor comercianţilor necinstiţi care generează probleme pentru consumatori şi care îi discreditează pe operatorii legitimi.

Până în prezent, normele UE referitoare la regimul de multiproprietate au acordat consumatorilor drepturi de bază, precum dreptul privind obţinerea de informaţii clare, dreptul de a se retrage şi de a se răzgândi şi au interzis plăţile în avans. Noua directivă în favoarea căreia a votat astăzi Parlamentul European îşi propune să elimine lacunele din normele existente. Aspectul cel mai important este acela că sfera de aplicare a directivei UE privind multiproprietatea, din 1994, se va lărgi pentru a include noi produse care au apărut pe piaţă – precum cluburile de vacanţă cu tarif preferenţial şi sejururile asemănătoare regimului de multiproprietate pe vase de croazieră, pe vase fluviale şi în rulote. De asemenea, directiva va extinde protecţia în domenii importante, precum revânzarea multiproprietăţii şi cluburile de schimb de oferte de multiproprietate. Noile norme ar trebui să asigure o protecţie temeinică a consumatorilor în aceeaşi măsură în întreaga UE şi va crea condiţii de egalitate pe piaţa multiproprietăţii şi a altor produse legate de vacanţă.

×
Subiecte în articol: romania vacanta