x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 50 la sută din copiii abandonaţi în Bulgaria sunt romi

Peste 50 la sută din copiii abandonaţi în Bulgaria sunt romi

de Mediafax    |    19 Sep 2011   •   15:32

Cei mai multi copii care traiesc in centre institutionalizate din Europa Centrala si de Est sunt de etnie roma, astfel ca sunt necesare politici specifice pentru ei, anunta organizatia Comitetul Helsinki - Bulgaria.

Aproape 50 la suta dintre copiii abandonati in grija statului bulgar sunt romi, conform statisticilor oficiale obtinute de aceasta organizatie.

In schimb, alte tari nu au dorit sa ofere cifre oficiale, insistand ca au o abordare antidiscriminare.
"O astfel de abordare nu este in interesul romilor, ponderea copiilor romi abandonati este foarte mare, ceea ce necesita o politica specifica fata de ei", afirma Slavka Kukova, o reprezentanta a Comitetului Helsinki - Bulgaria.

Potrivit studiilor efectuate in perioada mai - septembrie 2010 de aceasta organizatie, finantata de Centrul European pentru Drepturile Romilor, in Slovacia, 82,5 la suta dintre copiii abandonati sunt romi, ei reprezentand 65,9 la suta in Ungaria, 63 la suta in Bulgaria, 40,6 la suta in Cehia si 28 la suta in Romania.
Rata de abandon este superioara proportiilor pe care etnicii romi le reprezinta in aceste tari: noua la suta in Slovacia, sapte la suta in Ungaria, zece la suta in Bulgaria, trei la suta in Cehia si noua la suta in Romania.
Saracia, casatoriile copiilor romi si mobilitatea sunt principalele cauze ale abandonarii copiilor romi de catre familii. Presedintele Comitetului Helsinki - Bulgaria, Krassimir Kanev, a dezvaluit ca potentialii parinti adoptivi refuza copiii romi.

×